Selecteer een pagina

Expertisecentrum borst(kanker)zorg voor iedereen toegankelijk

Bilthoven – Het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven heeft deze week haar 10.000ste unieke nieuwe patiënt ontvangen. Sinds de opening in 2013 weten patiënten, niet alleen uit de regio Utrecht maar vanuit alle provincies in het land, dit eerste gespecialiseerde ziekenhuis voor borstkanker, borstaandoeningen en erfelijke aanleg goed te vinden. Patiënten hebben vertrouwen in de expertise die in het ziekenhuis is opgebouwd door te focussen op deze zorg. Om volledige expertise te bereiken is focus nodig en dat is wat er in het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) gebeurt.

Marjolein de Jong, directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis: “Wij zijn alle patiënten en hun dierbaren en verwijzers dankbaar voor het vertrouwen in onze expertise. We zien dat focus en specialisatie echt werkt in het belang van de patiënt.”

In het AMZ werken artsen en verpleegkundigen nauw met elkaar samen in een multidisciplinair zorgteam en zo zijn zij steeds op de hoogte van iedere situatie. Daarbij staat de patiënt centraal, niet alleen als patiënt maar ook als mens. Patiënten waarderen deze excellente, mensgerichte zorg: het AMZ behoort bij de waarderingen van ZorgkaartNederland tot de top 10 hoogst gewaardeerde ziekenhuizen en klinieken met een cijfergemiddelde van 9,4 in 2019.

Froukje Hofma, een patiënt, over wat zij zo bijzonder vindt aan het AMZ: “Het eerste wat ik altijd vertel is de roze omslagdoek die de patiënt krijgt aangereikt tijdens het borstonderzoek. Ik ben een mens bij het Monro, pas daarna patiënt. Nooit meer met blote borsten een gesprek hoeven te voeren. Klein dingetje maar het raakt me bij ieder bezoek. Geen lange wachttijden, de informele sfeer, de dokter die je persoonlijk ophaalt. De liefde voor het vak die de medewerkers uitstralen, de dokter die de tijd neemt. De eerlijkheid. Ik ben zoveel sneller hersteld. De juiste zorg doet mentaal zoveel voor een mens. Ik ben zo dankbaar dat ik naar het Monro ziekenhuis ben gegaan”.

Om expertise te bereiken is focus nodig, juist ook in de borstkankerzorg

Marjolein de Jong: “Focus is heel belangrijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Naast vroege herkenning is een zorgvuldige diagnose cruciaal voor betere overlevingskansen. Er zijn veel verschillende vormen van borstkanker en elke behandeling is afhankelijk van de soort, grootte en de kenmerken van de tumor, en ook van je eigen ideeën omtrent je behandeling. Om hierin expertise te bereiken is focus nodig. De expertise begint bij het stellen van de meest zorgvuldige en complete diagnose”.

Juist vanwege de expertise van het AMZ op het gebied van borstkanker, borstaandoeningen en erfelijke aanleg, komen patiënten naar het AMZ, al dan niet voor een second opinion. Van alle nieuwe patiënten in het AMZ betreft tussen 30 à 40% een second opinion. 65% van deze second opinions komt in aanmerking voor extra (relevante) diagnostiek. In 12% van de gevallen wordt een andere (relevante) diagnose gesteld en bij 28% leidt een second opinion tot een ander behandelplan.

Ank Louwes, voorzitter clientenraad AMZ: “Al zeven jaar zetten alle medewerkers van het Alexander Monro Ziekenhuis zich met hart en ziel in voor patiënten met (mogelijk verdenking op) borstkanker. Als Cliëntenraad onderstrepen wij van harte het belang van dit unieke expertisecentrum in Nederland, wat met recht telkens gemiddeld een dik verdiende 9,4 of hoger scoort in alle tevredenheidsonderzoeken. Nog steeds overlijden er helaas dagelijks circa 9 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker. Door Corona is veel van de reguliere zorg in Nederland vertraagd of uitgesteld. Als Cliëntenraad roepen we iedereen met enige vorm van onzekerheid op niet langer te wachten, op bijvoorbeeld het bevolkingsonderzoek of een bezoek aan de huisarts uit angst voor Corona, maar een afspraak te maken bij het AMZ. Je bent er in goede handen”.

Alexander Monro Regio Zuidoost in SJG Weert en samenwerking

Met de opening van de locatie Alexander Monro Regio Zuidoost in SJG Weert in april van dit jaar, is deze gespecialiseerde, excellente borst(kanker)zorg ook dichtbij huis mogelijk voor patiënten uit de regio Zuidoost Nederland. Met de bestaande samenwerkingspartner UMC Utrecht en de samenwerking van de tweede locatie in SJG Weert met andere regionale (academische) zorgverleners, hebben patiënten en verwijzers direct toegang tot gespecialiseerde borstkankerzorg, waarbij in alle zorgbehoeften tot en met eventueel noodzakelijke academische zorg kan worden voorzien. Een unieke organisatie waarbij alle in borstkankerzorg gespecialiseerde zorgprofessionals dagelijks intensief met elkaar samenwerken om de borst(kanker)zorg continue te verbeteren. Ook krijgen alle patiënten hiermee optimale toegang tot innovatieve zorg en de laatste wetenschappelijke inzichten.

Over borstkanker

De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd circa 3.200 vrouwen aan borstkanker. Naast een zorgvuldige diagnose is vroege herkenning cruciaal, hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen.