Selecteer een pagina

Momenteel kunnen veel apotheken in Nederland beperkt of zelfs geen Anastrozol (= een aromataseremmer) afleveren aan patiënten. Er is een tekort ontstaan door leveringsproblemen vanuit de verschillende producenten. De nog aanwezige voorraad voor levering verschilt per apotheek, dus het is mogelijk dat Anastrozol nog wel verkrijgbaar is bij een andere apotheek als uw eigen apotheek het niet voor u op voorraad heeft. Indien uw apotheek u de Anastrozol niet kan leveren, adviseren wij u om uw apotheek te vragen waar de Anastrozol nog wel voor u beschikbaar is en hoe tot een oplossing kan worden gekomen. Uw apotheek heeft hierin een zorgplicht. Helaas kunnen wij u de Anastrozol niet leveren vanuit het Alexander Monro Ziekenhuis.

Het kan soms zijn dat u tijdelijk een ander merk van de Anastrozol krijgt van uw apotheek. Medisch gezien is dit geen bezwaar. Ervaren bijwerkingen kunnen soms verschillen door een verschil in hulpstoffen, maar over het algemeen valt dit mee en is tijdelijk een ander merk met hetzelfde middel het meest passende alternatief waar nodig. In sommigen gevallen kan de Anastrozol echt niet te krijgen zijn voor een individuele patiënt. In dat geval is een tijdelijke aanpassing naar Letrozol nodig (= ook een aromataseremmer, dus een broertje/zusje van Anastrozol). De werking en potentiele bijwerkingen hiervan zijn vergelijkbaar met die van Anastrozol. Op dit moment is er geen tekort aan Letrozol gemeld.

Naar verwachting kan Anastrozol begin november 2019 weer geleverd worden, waarmee het tekort vermoedelijk en hopelijk van beperkte duur zal zijn.

Zie voor eventuele aanvullende informatie de website van de Borstkanker Vereniging Nederland.