Borstonderzoek zelf doen

Zelf een borstkanker onderzoek doen?

Iedere volwassen vrouw en man kan regelmatig zelfonderzoek aan de borsten doen. Het is belangrijk dat u uw eigen borsten goed kent zodat u afwijkingen sneller herkent en eventuele borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt.

 

Kijken moet

Het is belangrijk om eerst eens goed naar uw borsten te kijken om te zien hoe ze eruitzien. Schrijf de kenmerken van uw borsten op of maak een foto zodat u een goed referentiepunt heeft.

Voelen mag

Het borstonderzoek kan zowel staand, zittend en liggend. Kies in ieder geval een houding waarbij u zich kan ontspannen en een ruimte waarin u zich prettig voelt.

  1. Verdeel de borst in een cirkel met 12 gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.
  2. Plaats uw linkerhand ongeveer 5 centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats uw rechterhand in de nek.
  3. Maak met drie vingertoppen van uw linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle 12 taartstukken.
  4. Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
  5. Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
  6. Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst

 

Hoe kan ik zelf een borstonderzoek uitvoeren?

Bij vrouwen zijn de borsten een week na de menstruatie minder gezwollen. Daarom is dit het beste moment om mogelijke afwijkingen te voelen. Mocht u niet (meer) menstrueren dan kan het onderzoek op elk moment worden gedaan. Mannen kunnen het borstonderzoek op elk gewenst moment uitvoeren. Een zelfonderzoek duurt tussen de 5 en 10 minuten en bestaat uit twee onderdelen: kijken en voelen.

 

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

€ 11.366 ingezameld voor AMZ en BCF

€ 11.366 ingezameld voor AMZ en BCF

In plaats van cadeaus vroegen Henny en Alex (Paling) Koelewijn bij de opening van het nieuwe pand van Spakenburg Paling B.V. in Spakenburg hun relaties om een donatie voor de Breast Care Foundation en het Alexander Monro borstkanker Ziekenhuis… Lees hier het hele...

Word je bewust. Dat redt levens

Word je bewust. Dat redt levens

Bekijk hier het item in het NOS vanaf 2 minuut, 21 sec. Het​ Alexander Monro Ziekenhuis​ heeft ​een grootschalig onderzoek ​gedaan waarbij vierhonderd vrouwen ondervraagd zijn. Terwijl er veel campagnes rondom het herkennen van borstkanker zijn, wordt borstkanker door...