Poli verhoogd risico

Poli verhoogd risico

Dit spreekuur is speciaal bedoeld voor vrouwen die bekend zijn met een sterk verhoogd risico op borstkanker omdat:

  • zij draagster zijn van een afwijking in een gen (mutatie) dat het risico op borstkanker verhoogt, zoals BRCA of CHEK2
  • in hun familie vaak borstkanker of eierstokkanker voorkomt en op advies van een klinisch genetisch centrum periodiek controles ondergaan

Ook vrouwen met een genmutatie of familiair verhoogd risico op borstkanker, die tevens zwanger zijn of borstvoeding geven, zijn welkom op dit spreekuur.

Achtergrond

Ongeveer 15% van alle patiënten met borstkanker heeft een eerste- of tweedegraads familielid met borstkanker. Dit wil niet zeggen dat de borstkanker dan ook wordt veroorzaakt door mutaties in de genen. Dit is maar in 5-10% het geval. Onderzoek naar genmutaties wordt door onze klinisch geneticus gedaan.

Waarom dit spreekuur

Steeds vaker weten vrouwen al op jonge leeftijd dat ze een verhoogd risico hebben waarvoor periodieke controles nodig zijn (lichamelijk onderzoek en beeldvorming). Naast deze standaard controles is goede voorlichting essentieel. Vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding, wanneer lichamelijk onderzoek en beeldvorming minder betrouwbaar is, is er een groeiende behoefte aan zorgvuldige begeleiding. Angst of onzekerheid in deze periode zou geen reden mogen zijn controles uit te stellen, of bijvoorbeeld korte(re) periode borstvoeding te geven. Wij bieden alle vrouwen met een verhoogd risico ondersteuning en zorg op maat.

Wat kunt u van ons verwachten

Uiteraard beginnen we met een uitgebreide intake, waarin u uw vragen kunt stellen, en lichamelijk onderzoek. Daarnaast zal conform de landelijke richtlijn “screening verhoogd risico” beeldvormend onderzoek verricht worden. Vaak zal dit een mammografie en/of MRI zijn. Soms, bijvoorbeeld bij vrouwen jonger dan 30 jaar of bij zwangerschap of borstvoeding, (alleen) een echografie.

Wij voorzien patiënten van goede informatie wat betreft beperkingen en voordelen van bepaalde onderzoeken en komen tot begeleiding passend bij de behoeften en wensen van de patiënt. Mocht er toch sprake zijn van borstkanker of het besluit tot een preventieve operatie genomen worden, kunt u door hetzelfde behandelteam hierin begeleid worden. 

Met een verwijzing van de huisarts kunt u snel bij ons terecht. 

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 225 09 10

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Aangepaste openingstijden

De komende periode zijn er enkele dagen waarop ons ziekenhuis gesloten is. Uiteraard zijn wij te allen tijde bereikbaar in geval van spoed! In dat geval kunt u contact opnemen via 06 16 320 770.

Alexander Monro Ziekenhuis bestaat 5 jaar

Vijf jaar Alexander Monro Ziekenhuis Een mooi artikel in Oncologie up to date: In april 2013 opende het Alexander Monro Ziekenhuis haar deuren.  In april 2013 opende het Alexander Monro Ziekenhuis zijn deuren. Het borstkankerziekenhuis is het eerste gespecialiseerde...