Selecteer een pagina

Poli gendragers en/of verhoogd risico

Poli verhoogd risico

Dit spreekuur is speciaal bedoeld voor vrouwen met een sterk verhoogd risico op borstkanker omdat:

  • zij draagster zijn van een afwijking (mutatie) in een gen die het risico op borstkanker verhoogt, zoals het BRCA-1-, BRCA-2- of CHEK2-gen.
  • in hun familie vaak borstkanker of eierstokkanker voorkomt en zij op advies van een klinisch geneticus periodiek controles ondergaan

Ook vrouwen met een genmutatie of familiair verhoogd risico op borstkanker die zwanger zijn of borstvoeding geven, zijn welkom op dit spreekuur.

Achtergrond

Ongeveer 15% van alle patiënten met borstkanker heeft een eerste- of tweedegraads familielid met borstkanker. Dit wil niet zeggen dat de borstkanker dan ook wordt veroorzaakt door mutaties in de genen. Dit is maar in 5-10% het geval. Onderzoek naar genmutaties wordt door onze klinisch geneticus gedaan.

Waarom dit spreekuur

Steeds vaker weten vrouwen al op jonge leeftijd dat ze een verhoogd risico hebben waarvoor periodieke controles nodig zijn (lichamelijk onderzoek en beeldvorming). Naast deze standaard controles is goede voorlichting essentieel. Vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding, wanneer lichamelijk onderzoek en beeldvorming minder betrouwbaar is, is er een groeiende behoefte aan zorgvuldige begeleiding. Angst of onzekerheid in deze periode zou geen reden mogen zijn controles uit te stellen, of bijvoorbeeld korte(re) periode borstvoeding te geven. Wij bieden alle vrouwen met een verhoogd risico ondersteuning en zorg op maat.

Wat kunt u van ons verwachten

Uiteraard beginnen we met een uitgebreide intake, waarin u uw vragen kunt stellen, en lichamelijk onderzoek. Daarnaast zal conform de landelijke richtlijn “screening verhoogd risico” beeldvormend onderzoek verricht worden. Vaak zal dit een mammografie en/of MRI zijn. Soms, bijvoorbeeld bij vrouwen jonger dan 30 jaar of bij zwangerschap of borstvoeding, (alleen) een echografie.

Wij voorzien patiënten van goede informatie wat betreft beperkingen en voordelen van bepaalde onderzoeken en komen tot begeleiding passend bij de behoeften en wensen van de patiënt. Mocht er toch sprake zijn van borstkanker of het besluit tot een preventieve operatie genomen worden, kunt u door hetzelfde behandelteam hierin begeleid worden. 

Als er aanwijzingen zijn dat er bij u of in uw familie sprake is van een erfelijke aanleg voor borstkanker en een genetische mutatie, dan kan u voor onderzoek worden doorverwezen naar dr. Margreet Ausems, klinisch geneticus van het UMC Utrecht en verbonden aan ons ziekenhuis.

Met een verwijzing van de huisarts kunt u snel bij ons terecht. 

Laatste nieuws

Medisch Multidisciplinair Lustrumsymposium

Medisch Multidisciplinair Lustrumsymposium

Medisch multidisciplinair Lustrumsymposium Alexander Monro Ziekenhuis: Highlights borstkanker en 10 jaar gespecialiseerde zorg PROGRAMMA 08:45 Ontvangst, koffie en registratie09:15 Aanvang...

Hoera! Wij bestaan 10 jaar!

Hoera! Wij bestaan 10 jaar!

Het Alexander Monro Ziekenhuis bestaat 10 jaar! Als landelijk gespecialiseerd ziekenhuis in borstkanker | goedaardige borstaandoeningen | erfelijkheid combineren wij onze unieke visie op...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.