Zelfonderzoek van de borst

Zelfonderzoek van de borst

Iedere volwassen vrouw en man kan regelmatig zelfonderzoek aan de borsten doen. Het is belangrijk dat u uw eigen borsten goed kent zodat u afwijkingen sneller herkent en eventuele borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt.

Kijken moet

Het is belangrijk om eerst eens goed naar uw borsten te kijken om te zien hoe ze eruitzien. Schrijf de kenmerken van uw borsten op of maak een foto zodat u een goed referentiepunt heeft.

Voelen mag

Het borstonderzoek kan zowel staand, zittend en liggend. Kies in ieder geval een houding waarbij u zich kan ontspannen en een ruimte waarin u zich prettig voelt.

  1. Verdeel de borst in een cirkel met 12 gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.
  2. Plaats uw linkerhand ongeveer 5 centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats uw rechterhand in de nek.
  3. Maak met drie vingertoppen van uw linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle 12 taartstukken.
  4. Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
  5. Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
  6. Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst

Hoe kan ik zelf een borstonderzoek uitvoeren?

Bij vrouwen zijn de borsten een week na de menstruatie minder gezwollen. Daarom is dit het beste moment om mogelijke afwijkingen te voelen. Mocht u niet (meer) menstrueren dan kan het onderzoek op elk moment worden gedaan. Mannen kunnen het borstonderzoek op elk gewenst moment uitvoeren. Een zelfonderzoek duurt tussen de 5 en 10 minuten en bestaat uit twee onderdelen: kijken en voelen.

 

Bel ons voor een afspraak 030 225 09 10

Verzekerde zorg voor iedereen

Laatste nieuws

2e Bilthoven Breast Meeting een succes!

Na een succesvolle eerste editie van de Bilthoven Breast Meeting vond vrijdag 10 november 2017 een prachtige tweede editie plaats. Oncologisch chirurgen, plastisch chirurgen en arts-assistenten namen deel aan deze landelijke, geaccrediteerde nascholing van de...

Patiënten en AMZ in de media

De afgelopen tijd verschenen het Alexander Monro Ziekenhuis en enkele patiënten in verschillende media, waaronder in de zaterdag editie van het Algemeen Dagblad, het ForYou Magazine en Skipr. Binnenkort zijn deze publicaties te lezen via onze pers & media pagina....

Breast Care Foundation – Benefietdiner

Jaarlijks wordt in oktober landelijk aandacht gevraagd voor borstkanker. Nog steeds overlijden 9 vrouwen per dag in Nederland aan deze ziekte. Dit aantal moet naar beneden. Door vroegdetectie en sneldiagnostiek wordt de overlevingskans voor vrouwen het grootst. De...