Zelfonderzoek van de borst

Zelfonderzoek van de borst

Iedere volwassen vrouw en man kan regelmatig zelfonderzoek aan de borsten doen. Het is belangrijk dat u uw eigen borsten goed kent zodat u afwijkingen sneller herkent en eventuele borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt.

Kijken moet

Het is belangrijk om eerst eens goed naar uw borsten te kijken om te zien hoe ze eruitzien. Schrijf de kenmerken van uw borsten op of maak een foto zodat u een goed referentiepunt heeft.

Voelen mag

Het borstonderzoek kan zowel staand, zittend en liggend. Kies in ieder geval een houding waarbij u zich kan ontspannen en een ruimte waarin u zich prettig voelt.

  1. Verdeel de borst in een cirkel met 12 gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.
  2. Plaats uw linkerhand ongeveer 5 centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats uw rechterhand in de nek.
  3. Maak met drie vingertoppen van uw linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle 12 taartstukken.
  4. Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
  5. Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
  6. Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst

Hoe kan ik zelf een borstonderzoek uitvoeren?

Bij vrouwen zijn de borsten een week na de menstruatie minder gezwollen. Daarom is dit het beste moment om mogelijke afwijkingen te voelen. Mocht u niet (meer) menstrueren dan kan het onderzoek op elk moment worden gedaan. Mannen kunnen het borstonderzoek op elk gewenst moment uitvoeren. Een zelfonderzoek duurt tussen de 5 en 10 minuten en bestaat uit twee onderdelen: kijken en voelen.

 

Bel ons voor een afspraak 030 225 09 10

Verzekerde zorg voor iedereen

Laatste nieuws

Roze Lintje 2017

Net als voorgaande jaren heeft Borstkankervereniging Nederland (BVN) ook dit jaar het 'roze lintje' toegekend aan het Alexander Monro Ziekenhuis.  Wij zijn blij met deze erkenning, waarmee wordt aangegeven dat ons gespecialiseerde ziekenhuis aan de juiste criteria en...

Verbreding A27 / A1

Op 1 juli 2017 start Rijkswaterstaat met de verbreding van de A27 en A1 om de doorstroming te verbeteren. De werkzaamheden vinden plaats tussen Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes en de aansluiting Bunschoten-Spakenburg en naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 2018...

‘Anita wordt opgenomen’

Wij kijken terug op een mooie uitzending van 'Anita wordt opgenomen' over ons ziekenhuis. Heeft u de uitzending gemist of wilt u deze nogmaals bekijken? Dat kan hier. Anita Witzier volgt onze patienten en professionals en geeft u een realistische indruk van onze...