Selecteer een pagina

Nieuws

Het laatste Alexander Monro Ziekenhuis nieuws

Nieuws

 

Het laatste Alexander Monro Ziekenhuis nieuws

Update verbouwing AMZ

Update verbouwing AMZ

In het Alexander Monro Ziekenhuis is de verbouwing ten behoeve van de uitbreiding in de eindfase aanbeland. Tijdens deze laatste fase worden een aantal apparaten verhuisd naar hun nieuwe onderkomen. In de maand november kan het voorkomen dat uw afspraak hierdoor iets naar achteren verschuift. Onze excuses voor het eventuele ongemak.    

Maatregelen Coronavirus Alexander Monro Ziekenhuis

Maatregelen Coronavirus Alexander Monro Ziekenhuis

Maatregelen per november 2021

Binnenkort een afspraak?

Hebt u binnenkort een afspraak in het AMZ, en kunt u één van deze vragen met JA beantwoorden? Neemt u dan vóór uw afspraak contact op met het secretariaat  030 – 72 10 104 of uw mamacare verpleegkundige: 

 • Bent u de afgelopen 14 dagen positief getest op corona?
 • Hebt u klachten die passen bij corona? Heeft u thuis al een sneltest gedaan en/of een PCR test bij de GGD?
 • Bent u de afgelopen 10 dagen in contact geweest met iemand die corona heeft? Heeft u thuis al een sneltest of een PCR test bij de GGD gedaan?
 • Hebt u een huisgenoot die nu corona heeft, of in de afgelopen 10 dagen hersteld is van corona? Heeft u al een sneltest en/of PCR test gedaan?

Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis

Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft extra verscherpte maatregelen genomen om de zorg voor u en de medewerkers zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Tegelijkertijd nemen we allemaal onze verantwoordelijkheid om de kans op verspreiding zo laag mogelijk te maken. De volgende coronamaatregelen gelden in het Alexander Monro ziekenhuis.

Wij vragen u het ziekenhuis NIET te betreden indien u:

 1. positief getest bent op COVID-19.
 2. COVID-19 gerelateerde klachten heeft zoals luchtwegklachten, koorts, verlies van reuk en/of smaak.
 3. in contact bent geweest met een persoon besmet met COVID-19.
 4. in een zeer hoog risico gebied bent geweest en in quarantaine moet conform beleid van het ministerie van buitenlandse zaken.

Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op via 030-7210104.

Houd 1,5 meter afstand en draag een mondmasker als dat niet kan.

Houd zoveel als mogelijk afstand (minimaal 1,5 meter) van medewerkers en overige bezoekers. Alle patiënten, bezoekers en medewerkers worden verzocht om een mond-neusmasker te dragen als de 1,5 meter afstand niet gehouden kan worden. Dat geldt ook voor mensen die geen klachten hebben. Mensen die geen mondmasker bij zich hebben, krijgen er één uitgereikt bij de entree.

Desinfecteer uw handen

Desinfecteer uw handen vóór het betreden van het ziekenhuis met de opgestelde desinfectie pompen.

Geen begeleider mee tijdens:
– Uw reguliere controle
– Uw bezoek aan de Dagbehandeling 
– Uw bezoek aan de afdeling Chemotherapie (tenzij het de eerste chemokuur betreft, dan mag maximaal 1 begeleider een half uur mee naar binnen).

Maximaal 1 begeleider mee tijdens:
– Uw afspraak op de polikliniek voor het bespreken van de uitslagen van onderzoeken en het behandelplan.
– Uw bezoek aan de afdeling Kort Verblijf. De begeleider gaat mee naar uw kamer voor de intake. Daarna wacht de begeleider in de kamer of buiten (niet in de ontvangstruimte). 
– Bij een eerste keer chemotherapie wordt een uitzondering gemaakt en mag de begeleider een halfuur mee.

WIJ DANKEN U VOOR UW BEGRIP

Meer informatie over Coronavirus voorbereidingen leest u hier

8 op de 10 vrouwen kent symptomen borstkanker niet

8 op de 10 vrouwen kent symptomen borstkanker niet

KEN JE BORSTEN: Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt hoe groter de kans op genezing

BILTHOVEN –  Oktober is borstkankermaand. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Ook krijgen jaarlijks ruim 100 mannen de diagnose. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleven. Toch kent ruim 84% van de vrouwen de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker niet. Ook is 85% van de vrouwen niet op de hoogte van het feit dat je de meeste symptomen kunt zien aan je borsten. Ruim 1 op de 5 vrouwen checkt haar borsten überhaupt niet. Zo blijkt uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) en de stichting Breast Care Foundation (BCF).

De stichting BCF hoopt in samenwerking met het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro een grotere awareness te creëren met de campagne KEN JE BORSTEN. Marjolein de Jong (voormalig oncologisch chirurg en bestuurder AMZ): ‘We hebben deze kennis in 2019 eerder getoetst. Destijds bleek dat ruim 65% van de vrouwen weinig tot geen van de 12 symptomen kent. Dat blijkt nu zelfs 84% te zijn. Generaties lang wordt ons van moeder op dochter verteld over het bekende knobbeltje als signaal van borstkanker. Dat er daarnaast nog eens 11 symptomen zijn en dat je deze juist vooral kunt zien is vrij onbekend. Daarnaast geeft 23% aan haar borsten überhaupt nooit te controleren terwijl 67% zich hier wel eens zorgen over maakt of zelfs te maken heeft gehad met een borstaandoening. Soms zie je een verandering aan je borst of voel je misschien een verdikking of knobbeltje. Dit betekent niet dat je je direct zorgen hoeft te maken en dat alle veranderingen borstkanker zijn. Wel is het belangrijk dat je alert blijft en eventuele veranderingen op tijd opmerkt. Ga naar de huisarts als je twijfelt, een verandering ziet, één van de 12 symptomen opmerkt of als er borstkanker in je familie voorkomt. Alle uitkomsten bij elkaar laten zien dat we met elkaar een hele belangrijke boodschap te vertellen hebben: KEN JE BORSTEN! Juist nu, in tijden van inhaalzorg en achterstanden in het bevolkingsonderzoek borstkanker is deze kennis belangrijk. Gelukkig hebben we partners, zoals Etos, en ook ambassadeurs en supporters die de boodschap helpen uitdragen.’

Elly (70), ontdekte bij zichzelf borstkanker doordat zij een verandering aan haar borst opmerkte: ‘Tussen de screeningsmomenten door, check ik mijn borsten regelmatig. Daardoor merkte ik een verandering op. Ik zag dat een van mijn tepels ingetrokken was en een andere kleur had gekregen. Ik wist dat dit een symptoom van borstkanker kon zijn, wat door googelen werd bevestigd. Mijn huisarts heeft mij op verzoek direct doorverwezen naar het Alexander Monro Ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in borstkanker en goed bekend staat. Gelukkig was ik er vroeg bij en zijn er geen uitzaaiingen bij mij gevonden. Ik moet wel worden behandeld maar heb zeker kans op genezing. De campagne KEN JE BORSTEN is daarom wat mij betreft van groot belang.’

Jacqueline (51), merkte op dat haar borst anders was dan normaal: ‘Ik zag en voelde een soort verharde zone maar voelde geen knobbeltje dus ik dacht dat het wel mee zou vallen. Ik ervaarde wel duidelijk een verschil met de andere borst. Gelukkig heb ik er toch naar laten kijken, ondanks dat ik me niet kon voorstellen dat er iets aan de hand was. Uiteindelijk kwam ik terecht bij het Alexander Monro Ziekenhuis. Het was een enorme schok om te horen dat ik borstkanker heb. Ik ben weliswaar nu onder behandeling maar heb wel kans op genezing doordat het nog in een beginstadium is. De campagne KEN JE BORSTEN is dus belangrijk in de vergroting van de awareness.’

KEN JE BORSTEN
Op KENJEBORSTEN.nl staan de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker en zie je hoe je een borstcheck kunt doen. Vroege herkenning en diagnose helpen aanzienlijk in de overlevingskansen en kunnen de sterfte door borstkanker doen dalen.

Over borstkanker
De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. Ook krijgen ieder jaar ruim 100 mannen de diagnose. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd ruim 3.000 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag. 

Sponsorloop Integraal Zorgteam Alexander Monro Ziekenhuis

Sponsorloop Integraal Zorgteam Alexander Monro Ziekenhuis

Sponsorloop Integraal Zorgteam Alexander Monro Ziekenhuis

Zaterdag 9 oktober van 10.00 tot 15.00 uur.
Locatie De Kapel op het terrein van Berg en Bosch, te Bilthoven

Op zaterdag 9 oktober 2021 organiseert het Integraal Zorgteam van het Alexander Monro Ziekenhuis een sponsorloop op terrein Berg en Bosch in Bilthoven. De sponsorloop bestaat uit een wandel- of hardlooproute van 5 km. De opbrengst van de sponsorloop komt via de Breast Care Foundation ten goede aan nieuwe studies en projecten van het Integraal Zorgplein AMZ. Op www.alexandermonro.nl/integrale-zorg vindt u meer informatie over de missie en het doel van het Integraal Zorgplein AMZ.

De sponsorloop, mede mogelijk gemaakt door onder andere de Kapel, heeft geen competitief karakter. De deelnemers wordt gevraagd zich zo roze mogelijk te kleden.
De Kapel is de uitvalsbasis gedurende de dag. Hier kunt u genieten van een lekkere lunch of een ontspannende massage. Inschrijven voor de sponsorloop kan tot en met 25 september 2021 via integraal@alexandermonro.nl.

Loopt of rent u mee om donaties te werven voor dit mooie doel? Ook uw vrienden, familie, kennissen en collega’s zijn van harte welkom!

Inschrijving Sponsorloop

Schrijf je nu in via integraal@alexandermonro.nl, en vermeld in uw aanmelding het volgende:

 1. Als onderwerp van de mail: Inschrijving Sponsorloop.
 2. Uw keuze voor 5 km hardlopen of 5 km wandelen.
 3. Uw gewenste pakketnummer(s):

Pakket 1: Startbewijs sponsorloop + lunchbox + tien minuten massage € 20
Pakket 2: Startbewijs sponsorloop + lunchbox € 15
Pakket 3: Startbewijs sponsorloop + tien minuten massage € 15
Pakket 4: Lunchbox en tien minuten massage €15
Pakket 5: Startbewijs sponsorloop € 7.50
Pakket 6: Lunchbox € 7.50
Pakket 7: Tien minuten massage € 7.50

Na inschrijving ontvangt u een mail voor de betaling van uw inschrijving en met informatie hoe u zich aanvullend kunt laten sponsoren door uw omgeving.

Dresscode ‘Zo Roze Mogelijk’
De sponsorloop is niet competitief van aard. De dresscode is ‘zo roze mogelijk’. Voor de leukste outfit hebben we een prijs. Bovendien wordt na de finish een herinneringsfoto van u gemaakt die u digitaal toegestuurd krijgt om te delen met uw sponsoren.

Tot 9 oktober 2021!

 

Bijzondere donatie vader en zoons aan Alexander Monro Ziekenhuis

Bijzondere donatie vader en zoons aan Alexander Monro Ziekenhuis

Bilthoven – Afgelopen week ontving het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) een mooie donatie van Born Copijn en zijn twee zoons. De donatie werd overhandigd uit naam van Vanessa Copijn-Groeneveld. Zij overleed op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Het was Vanessa’s wens om in plaats van bloemen een donatie aan het Alexander Monro Ziekenhuis te doen. Yaromir en Levi (zoons): ‘Onze lieve moeder wilde graag als dank voor alle goede zorgen en steun in de afgelopen jaren, ook wat goeds doen voor het belangrijke werk van het Alexander Monro Ziekenhuis voor kinderen en andere projecten.’ De ouders van Vanessa vullen aan: ‘Vanessa was vooral heel blij altijd als mens gezien en gehoord te zijn en niet alléén als patiënt’. Born en zijn zoons overhandigden een cheque met een totaalbedrag van € 6.250,- aan Liesbeth Veenendaal, de behandelend arts van Vanessa en bestuurder Marjolein de Jong. ‘Wat een ontzettend bijzondere donatie. Ondanks het grote verdriet dat we allemaal hebben wanneer we moeten constateren dat we iemand niet meer kunnen genezen, ervaren we dit reusachtige gebaar als een enorme waardering voor alles wat we doen om er voor iedereen met alle aandacht te zijn in de meest kritische periode in iemands leven.’ Born Copijn (echtgenoot Vanessa): Het is zo mooi dat we op deze manier kunnen bijdragen aan deze wens van Vanessa. Het bedrag komt via de stichting Breast Care Foundation en Breast Care Foundation Kids ten goede aan diverse belangrijke projecten in het Alexander Monro Ziekenhuis.’

Alexander Monro Ziekenhuis en UMC Utrecht intensiveren samenwerking

Alexander Monro Ziekenhuis en UMC Utrecht intensiveren samenwerking

Het Alexander Monro Ziekenhuis en het UMC Utrecht hebben het voornemen om gezamenlijk het Alexander Monro Ziekenhuis te Bilthoven verder uit te bouwen. Afgelopen week tekenden beide partijen de letter of intent. Dit betreft een intentie tot een intensivering van een samenwerking die al vijf jaar bestaat met als doel het bieden van de combinatie van hoogwaardige borst(kanker)zorg, benodigde academische zorg, innovatie, opleiding en wetenschappelijk onderzoek.

Een nauwere samenwerking tussen het UMC Utrecht en het Alexander Monro Ziekenhuis is een logische beweging om de borstkankerzorg samen duurzaam verder vorm te geven.

Uiteindelijk zal het UMC Utrecht het grootste deel van haar borstkankerzorg samen met het Alexander Monro Ziekenhuis vanuit Bilthoven aanbieden: één locatie voor borstkankerzorg met één gezamenlijk behandelteam. De benodigde academische borstkankerzorg en specifieke diagnostiek wordt aangeboden vanuit het UMC Utrecht evenals de coördinatie van het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van de borst(kanker)zorg. Ook blijven we gezamenlijk de mogelijkheden voor een bredere regionale samenwerking verkennen.

Voordat het zo ver is, staat het komende jaar in het teken van verdere verkenning, uitvoering en besluitvorming.

Vooruitstrevende nationale studie borstreconstructie gestart in Alexander Monro Ziekenhuis

Vooruitstrevende nationale studie borstreconstructie gestart in Alexander Monro Ziekenhuis

Vooruitstrevend onderzoek volledige borstreconstructie met lichaamseigen weefsel met lipofilling

Bilthoven – Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ), het gespecialiseerde ziekenhuis in borst(kanker)zorg in Nederland, is gestart met ‘Breast-II’, het vervolg van de eerdere ‘Breast Trial’. Dit nationale, wetenschappelijke onderzoek biedt iedere deelnemende patiënt een compleet nieuwe ontwikkeling waarbij een volledige borstreconstructie plaatsvindt met lichaamseigen weefsel met de ‘lipofilling techniek’. Dit is een techniek waarbij lichaamseigen vetcellen elders worden weggehaald en worden gebruikt voor de reconstructie. 

De eerste resultaten van de nationale ‘Breast Trial’, gecoördineerd vanuit het Maastricht UMC en waaraan het AMZ ook deelnam, zijn positief. Daarbij is er een toenemende vraag naar reconstructie met eigen weefsel. Deze nieuwe ontwikkeling biedt voor veel vrouwen, na een eerdere borstverwijdering door borstkanker, een uitgelezen oplossing.

Patrick Ferdinandus, plastisch chirurg in het Alexander Monro Ziekenhuis: ‘Dit is een vooruitstrevend onderzoek waarbij we een nieuwe techniek inzetten waarnaar veel vraag is.’

Marjolein de Jong, bestuurder AMZ: ‘Veel borstkankerpatiënten geven aan dat een borstreconstructie bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft uitgebreide expertise op het gebied van reconstructies. Het ziekenhuis draagt graag bij aan deze unieke, nieuwe ontwikkeling. Het doet recht aan de wens van veel patiënten om deze volledige reconstructie met lichaamseigen weefsel via de lipofilling techniek uiteindelijk voor iedereen beschikbaar te kunnen stellen.’

Over borstkanker
De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd 3.200 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag.

Over het Alexander Monro Ziekenhuis
Het AMZ is hét gespecialiseerde ziekenhuis voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, goedaardige borstaandoeningen, erfelijke aanleg, familiair verhoogd risico, second opinions en vervolgtrajecten vanuit het bevolkingsonderzoek.

Kamer stemt unaniem voor motie aanvullend MRI-onderzoek

Kamer stemt unaniem voor motie aanvullend MRI-onderzoek

Einde aan onzekerheid voor jaarlijks 80.000 vrouwen met zeer dicht borstweefsel

Bilthoven – De motie met betrekking tot het standaard aanbieden van aanvullend MRI-onderzoek in het bevolkingsonderzoek borstkanker voor de jaarlijks 80.000 vrouwen met zeer dicht borstweefsel is met algehele stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. Alle ogen zijn nu op demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis gericht die met de betrokken partijen spoedig met een plan van aanpak moet komen.

Van verschillende kanten werd de afgelopen maanden aandacht gevraagd om het eerdere besluit van Blokhuis, het niet standaard aanbieden van aanvullend MRI-onderzoek, te herzien. Via diverse brandbrieven en gesprekken met uitgebreide onderbouwing werd door onder andere de Nederlandse Vereniging voor Radiologie, het Alexander Monro Ziekenhuis, de onderzoeksgroep van de DENSE-Trial en Borstkanker Vereniging Nederland het grote belang van dit aanvullende MRI-onderzoek onder de aandacht gebracht.

Uit het tien jaar durende nationale onderzoek de ‘DENSE-Trial’ bleek dat bij 17 per 1000 vrouwen met heel dicht borstweefsel borstkanker werd opgespoord met een aanvullend MRI-onderzoek. Bij de gewone mammografie werd geen afwijking gezien in deze groep. Het aanvullende MRI-onderzoek is bewezen effectief, uitvoerbaar (RIVM) en betaalbaar. Toch werd eerder door Blokhuis besloten voor al deze vrouwen in Nederland dat hen dit aanvullende MRI-onderzoek niet zou worden aangeboden. Er lopen momenteel zo’n 1.360 vrouwen met borstkanker rond bij wie de tijdige detectie van de tumor afhankelijk is van dit MRI-onderzoek. Deze vrouwen wanen zich na het standaard bevolkingsonderzoek ten onrechte veilig.

Radioloog Ritse Mann (Radboud UMC/AvL): ‘De beroepsgroep is ontzettend opgelucht en dankbaar voor deze massale steun van de Kamerleden. Het aanbieden van MRI-screening wordt breed gedragen. Het was onbegrijpelijk dat deze groep vrouwen zo aan hun lot werd overgelaten terwijl voor hen een bewezen effectief aanvullend MRI-onderzoek beschikbaar is dat levensreddend kan zijn. Dit niet aanbieden kon ik mijn patiënten niet uitleggen en dat hoeft gelukkig ook niet meer.’

Marjolein de Jong, bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis, vult aan: ‘Dit is geweldig nieuws voor deze grote groep vrouwen. Eindelijk erkenning en een oplossing voor dit grote probleem waarvoor we al zo lang aandacht vragen. Het was niet meer te verkopen om het probleem te negeren terwijl er een oplossing voorhanden is. We zien uit naar een spoedig plan van aanpak. Vanzelfsprekend hopen we dat deze groep vrouwen in de tussentijd, totdat deze oplossing is geïmplementeerd, zal worden opgevangen door hun zorgverleners.’

Over borstkanker
De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd 3.200 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag.

Over het Alexander Monro Ziekenhuis
Het AMZ is hét gespecialiseerde ziekenhuis voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, goedaardige borstaandoeningen, erfelijke aanleg, familiair verhoogd risico, second opinions en vervolgtrajecten vanuit het bevolkingsonderzoek.

Kamer stemt unaniem voor motie aanvullend MRI-onderzoek

Blokhuis zet jaarlijks 80.000 vrouwen met zeer dicht borstweefsel in de kou

Alexander Monro Ziekenhuis sluit zich aan bij Nederlandse Vereniging voor Radiologie: Geen begrip voor besluit Blokhuis

BILTHOVEN – Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft besloten om de uitkomsten van het tien jaar durende nationale onderzoek naar aanvullend MRI-onderzoek bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel (de DENSE-trial) naast zich neer te leggen. Hij wil zijn pijlen de komende jaren te richten op onderzoek naar een andere methode, namelijk een mammografie met contrastvloeistof; een techniek die nog in de kinderschoenen staat. Voor de jaarlijks 80.000 vrouwen met dicht klierweefsel betekent dit opnieuw een jarenlang uitstel. Het is schrijnend dat deze grote groep vrouwen, bij wie bij het huidige bevolkingsonderzoek 4 op de 10 tumoren niet zichtbaar zijn, hiermee een bewezen kans op vroegdetectie wordt onthouden.

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) reageert geschokt op dit besluit. Vrouwen zouden zélf de keuze moeten kunnen maken wel of niet een aanvullende MRI te ondergaan: MRI is wel beschikbaar en bewezen effectief. Het besluit ontneemt vrouwen deze keuze. Het AMZ sluit daarmee aan bij de Nederlandse Vereniging voor Radiologie en bij de onderzoeksgroep van de DENSE-trial en overige wetenschappers die eerder aan de bel trokken en aangaven ‘verbijsterd’ te zijn over het besluit van Blokhuis. Het AMZ schaart zich dan ook achter de motie van Jan-Willem Renkema om dit onderzoek zo snel mogelijk beschikbaar te maken.

Marjolein de Jong, bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis: ‘Er is na 10 jaar werk nu een bewezen effectieve en beschikbare methode. Nieuw onderzoek naar een eventuele andere methode duurt weer jaren. Het besluit om hier zo lang op te wachten en ieder jaar 80.000 vrouwen met zeer dicht borstweefsel in het ongewisse te laten is onbegrijpelijk en kost onnodig levens. Onze energie zou beter uit kunnen gaan naar het coördineren van deze aanvullende MRI-onderzoeken. Vrouwen zouden zelf in de gelegenheid moeten worden gesteld om op basis van goed gefundeerde en eerlijke informatie een keuze te maken. Als medisch professional zou ik zelf kiezen voor een aanvullend MRI-onderzoek als ik tot deze groep zou behoren.’

Radioloog Ritse Mann (Radboud UMC/AvL): ‘De beroepsgroep is inderdaad verbijsterd. Het aanbieden van MRI-screening wordt breed gedragen. Het is onbegrijpelijk dat deze groep vrouwen zo aan hun lot wordt overgelaten terwijl voor hen een bewezen effectief aanvullend MRI-onderzoek beschikbaar is dat levensreddend kan zijn. Dit niet aanbieden kan ik aan mijn patiënten niet uitleggen.’

De Jong vult aan: ‘Daarnaast hebben we al te maken met ‘multi-problematiek’ en grote achterstanden in de borstkankerzorg en de screening. Laten we de problemen alsjeblieft niet verder opstapelen. Zeker niet problemen die niet nodig zijn en waarvoor een goede oplossing voorhanden is.’

Jaarlijks gaan zo’n 80.000 vrouwen met zeer dicht borstweefsel naar de screening. Deze vrouwen hebben niet alleen een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker, maar eventuele tumoren zijn door het compacte borstweefsel ook niet of nauwelijks te zien op een standaard mammografie. Deze vrouwen zijn dus dubbelop de dupe. Zij worden na de mammografie ook niet standaard op de hoogte gesteld van het feit dat ze zeer dicht borstweefsel hebben. Uit de DENSE-trial bleek dat bij 17 van de 1.000 vrouwen met heel dicht borstklierweefsel borstkanker werd opgespoord met een aanvullend MRI-onderzoek. Bij de gewone mammografie werd geen afwijking gezien in deze groep. Dit aanvullende MRI-onderzoek is bovendien bewezen effectief en uitvoerbaar geacht (door het RIVM en ook nog bewezen betaalbaar. Desondanks heeft de Staatssecretaris voor al deze vrouwen in Nederland besloten dat hen dit aanvullende MRI-onderzoek niet zal worden aangeboden. Er lopen dan zo’n 1.360 vrouwen met borstkanker rond bij wie de tijdige detectie van de tumor afhankelijk is van dit MRI-onderzoek. Deze vrouwen wanen zich na het standaard bevolkingsonderzoek dus ten onrechte ‘veilig’.

Over borstkanker
De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd 3.200 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag.

Over het Alexander Monro Ziekenhuis
Het AMZ is hét gespecialiseerde ziekenhuis voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, goedaardige borstaandoeningen, erfelijke aanleg, familiair verhoogd risico, second opinions en vervolgtrajecten vanuit het bevolkingsonderzoek.

De K van Karlijn (deels opgenomen in het AMZ) vanaf 6-1-2021 op Net5

De K van Karlijn (deels opgenomen in het AMZ) vanaf 6-1-2021 op Net5

In de komische dramaserie De K van Karlijn (deels opgenomen in het AMZ) krijgt hoofdrolspeler Karlijn (Tjitske Reidinga) de diagnose borstkanker. Vooral haar man Victor heeft het zwaar met dit nieuws.

Karlijn zelf wil voorkomen dat haar hele leven en dat van Victor en hun zoon ineens alleen nog om haar ziekte draait. Ze besluit dat ze het zware traject dat voor haar ligt maar op één manier aan kan gaan: met een enorme berg humor en ironie. De gedachte dat het wel eens fout af zou kunnen lopen, wil ze niet toelaten. De K van Karlijn is vanaf woensdag 6 januari om 20.30 uur te zien bij Net5 Powered by LINDA.

Karlijn is 44 jaar en woont in een knus oud huis met kleine tuin in Weesp. Al zeventien jaar is ze samen met haar vakantieliefde Victor, die een enorme gezondheidsfreak is. Hij eet geen vlees of suiker en maakt vage smoothies met grassen. Karlijn is het tegenovergestelde: ze kijkt tot diep in de nacht Netflix, zou dolgraag een paar kilo afvallen, maar kan geen ijs laten staan en er gaat niet vaak een dag voorbij zonder twee flinke bellen Pinot Grigio. Deze drinkt ze het liefst met de uitgesproken Ellen (Fockeline Ouwerkerk), haar beste vriendin sinds de lagere school.

Karlijn en Victor hebben samen een puberende zoon van 12, Thijs (Kit Verboom). Karlijn werkt drie dagen per week met groot plezier bij de bloemenjuwelier van Weesp waar een bosje tulpen al snel 30 euro kost. Eigenaar Jelle (Freek Bartels) maakt voor dat geld dan wel iets kunstzinnigs en is bovendien haar flamboyante beste vriend. Het stabiele leven van Karlijn staat op zijn kop als blijkt dat ze borstkanker heeft. Karlijn weet dat de ziekte tegenwoordig, mits vroeg ontdekt, een grote overlevingskans heeft. En neemt zich voor om positief te blijven.

Ze vindt het dan ook moeilijk om hulp te accepteren en maakt het liefst zoveel mogelijk grappen om de angst weg te lachen. Tot grote ergernis van Karlijn staat ook nog eens de overbezorgde buurvrouw (Rifka Lodeizen) te pas en te onpas voor de deur. Heel soms deelt ze haar ongerustheid met Victor. Of een klein beetje met Ellen, die haar beste vriendin door deze moeilijke tijden heen sleept.

Naast Tjitske Reidinga, Ali Ben Horsting, Fockeline Ouwerkerk, Rifka Lodeizen, spelen onder anderen ook Joke Bruijs (de kettingrokende moeder van Karlijn) en Gijs de Lange (vader van Karlijn) in De K van Karlijn. Voor de serie is onder meer gedraaid in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven dat gespecialiseerd is in borstkanker.

De K van Karlijn is een productie van ITV Studios Netherlands Drama B.V. naar een idee van Will Koopman, format Linda de Mol en is geregisseerd door WiIl Koopman en Albert Jan van Rees.

Uitzending: vanaf woensdag 6 januari, wekelijks, om 20.30 uur bij Net5 Powered by LINDA. en op KIJK.nl

Download hier het persbericht.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde borstzorg en borstkanker zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Update verbouwing AMZ

Update verbouwing AMZ

In het Alexander Monro Ziekenhuis is de verbouwing ten behoeve van de uitbreiding in de eindfase aanbeland. Tijdens deze laatste fase worden een aantal apparaten verhuisd naar hun nieuwe onderkomen....

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.