Selecteer een pagina

Ik wil een second opinion borstkanker

Een second opinion aanvragen?

Wilt u een second opinion en is er bij u al eens een diagnose gesteld en/of een behandeling gestart? Dat kan zowel in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven als in het Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert. We noemen dit ook wel een tweede mening over uw medische situatie met betrekking tot borstkanker of een andere borstaandoening.

Over borstkankerbehandelingen is één ding zeker te vertellen: er is niet één behandeling hetzelfde omdat er vele verschillende vormen van borstkanker zijn en elke behandeling afhankelijk is van de soort, grootte en de kenmerken van de tumor maar ook van uw eigen ideeën omtrent uw behandeling. Daarom is het belangrijk vragen te stellen aan uw arts als u dingen niet begrijpt. Ook wanneer u twijfelt aan de keuzes van uw medisch team. Laat u dan altijd informeren door een tweede arts. Dit noemen we een second opinion.

 

 

Geldt voor een second opinion dat iedereen ook snel bij ons terecht kan?

Voor een second opinion hebben wij het dossier nodig uit het ziekenhuis waar u onder behandeling bent (geweest) en is de route als volgt:

1. U regelt zelf de verwijzing.

2. Vervolgens delen de ziekenhuizen onderling de beelden digitaal.

3. We sturen u in alle gevallen een toestemmingsformulier toe die wij graag getekend retour ontvangen. Hiermee kunnen wij altijd eventuele ontbrekende informatie opvragen. 

4. Verloopt het delen van de gegevens via een andere route? Neem dan contact met ons op zodat wij u hiermee kunnen helpen. 

Zodra wij uw dossier (compleet) hebben, zullen onze specialisten de informatie bekijken en bepalen welke afspraken gemaakt kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld soms aanvullende diagnostiek nodig, soms alleen een gesprek met een specialist. Hoe snel het traject gaat, is dus grotendeels afhankelijk van hoe snel wij uw dossier in huis hebben en welke aanvullende onderzoeken nodig zijn.

Overname verdere diagnostiek en behandeling in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven of het Alexander Monro regio Zuidoost in het SJG Weert

Mocht u direct al kiezen voor een overname van verdere diagnostiek en behandeling in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven of het Alexander Monro regio Zuidoost in het SJG Weert, geeft u dit dan aan bij het aanmelden voor een second opinion.  Zo kunnen we precies afstemmen wat er al aan onderzoek gedaan is en wat er nog gepland moet worden om tot de meest zorgvuldige diagnose en behandelmogelijkheden te komen.

Vraag in dit geval (aan uw huisarts of specialist) bij de verwijzing voor een second opinion “met overname” te laten zetten.

Goed te weten

Als zelfstandig ziekenhuis moeten wij in aan een aantal vereisten voldoen. Het gevolg daarvan is dat wij sommige patiënten niet kunnen/mogen behandelen in het ziekenhuis in Bilthoven. De belangrijkste algemene beperkingen zijn:

  • Patiënten met een BMI hoger dan 35 kunnen wel terecht in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven voor diagnostiek, maar kunnen hier niet geopereerd worden. In het Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert kunnen patienten met een BMI hoger dan 35 terecht voor zowel diagnostiek als operatie.
  • Patiënten met een aandoening/aandoeningen die (ernstige) beperking(en) geeft/geven in het dagelijks leven kunnen hier mogelijk niet geopereerd worden. Deze beoordeling wordt gedaan door onze anesthesioloog.

Patiënten die niet in ons ziekenhuis behandeld en/of geopereerd kunnen worden, kunnen wij verwijzen naar het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht is onze academische samenwerkingspartner voor specifieke onderzoeken en diensten en voor hoogcomplexe zorgvragen. Uiteraard kunnen patiënten ook kiezen voor behandeling in onze locatie regio Zuidoost in SJG Weert of in een ander ziekenhuis.

Heeft u hierover een vraag? Neemt u dan contact met ons op via secretariaat@alexandermonro.nl of via 030 721 01 04.

Laatste nieuws

Vanaf nu is het vernieuwde patiëntportaal live!

Vanaf nu is het vernieuwde patiëntportaal live!

Het vernieuwde Patiëntportaal bevat een aantal extra functionaliteiten. Via 'Bestanden' worden onder andere bestanden ter inzage van externe zorgverleners toegevoegd aan het dossier. Meer gegevens...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.