Mammografie

 

Vrouwvriendelijke mammografie

Naast dat we in het Alexander Monro Ziekenhuis gebruikmaken van de beste apparatuur, hechten wij groot belang aan de ervaring van de patiënt. Mammografie wordt vaak als pijnlijk en zelfs als niet vrouwvriendelijk ervaren. Wij doen er alles aan om dit noodzakelijke onderzoek zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Om te beginnen is de ruimte waar u zich van uw bovenkleding ontdoet geen kil hokje maar een lichte ruimte met aandacht voor privacy, een comfortabele stoel, water en iets te lezen. Voor iedere patiënt ligt er een zachte omslagdoek klaar, zodat u zich niet extra bloot hoeft te voelen tijdens dit toch al spannende moment.

Geen vrouw laat voor haar plezier een mammografie maken, dat beseffen we. Maar goede en persoonlijke begeleiding blijkt het een stuk draaglijker en zeker vrouwvriendelijker te maken. Daarom leggen we bij alles rustig uit wat we gaan doen en geven we u zelf zo veel mogelijk de regie. Gebleken is dat als u zelf mede de regie heeft over de positie van uw borst en de druk die er op wordt uitgeoefend tijdens de mammografie het als minder pijnlijk ervaren wordt. Het onderzoek kan daarnaast in veel gevallen zittend gedaan worden.

In het Alexander Monro Ziekenhuis krijgt u een vrouwvriendelijke mammografie met aandacht voor u en het moment.

Beste apparatuur

Hieronder ziet u een tomosynthese mammograaf: een scan die 3D-mammografiebeelden maakt, waardoor borstkanker beter en sneller kan worden ontdekt. Alle specialisten van het Alexander Monro Ziekenhuis, waaronder de radiologen en de radiodiagnostisch laboranten behandelen volgens de nieuwste behandelmethodes. Ook beschikken wij over de meest moderne apparatuur, die ons in staat stelt een beter beeld te krijgen van de aard en de uitgebreidheid van de (mogelijke) tumor – zelfs in dicht borstweefsel.

Daarnaast hebben we een 3D-echografiesysteem, dat dankzij speciale 3D-beelden de opsporing van borstkanker versnelt, ook bij patiënten met dicht klierweefsel of met borstimplantaten en over een 3 Tesla MRI-scanner voor mammadiagnostiek, waarmee wij de aard en positie van de tumor nauwkeurig kunnen vaststellen. Deze MRI is exclusief voor de patiënten van het Alexander Monro Ziekenhuis, dus er zijn geen wachttijden.

Thermografie – standpunt Alexander Monro Ziekenhuis

In ons ziekenhuis krijgen wij veel vragen over thermografie als mogelijk alternatief voor mammografie. In het Alexander Monro Ziekenhuis wordt geen gebruik gemaakt van thermografie. Wij volgen hiermee het advies van de gezondheidsraad.

Bij thermografie worden temperatuurverschillen in het huidoppervlak gemeten met een infrarood camera. Door de oppervlakkige werking van thermografie is deze methode weinig gevoelig om (voorstadia van) de tumoren op te sporen en zeker niet in staat om (voorstadia van) borstkanker op te sporen in de diepere lagen van het borstweefsel. Volgens het meest recente wetenschappelijk onderzoek blijft mammografie het onderzoek van voorkeur en kan thermografie niet als vervanging dienen bij de opsporing van borstkanker. Dit geldt zowel voor de screeningssetting (bevolkingsonderzoek) als in de klinische setting (ziekenhuis).

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op onderstaande websites:

RIVM: thermografie

Standpunt KWF over thermografie

 

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Word je bewust. Dat redt levens

Word je bewust. Dat redt levens

Bekijk hier het item in het NOS vanaf 2 minuut, 21 sec. Het​ Alexander Monro Ziekenhuis​ heeft ​een grootschalig onderzoek ​gedaan waarbij vierhonderd vrouwen ondervraagd zijn. Terwijl er veel campagnes rondom het herkennen van borstkanker zijn, wordt borstkanker door...

Innovatie poli van start

Innovatie poli van start

Sinds december 2018 is in het Alexander Monro Ziekenhuis, in samenwerking met het UMC Utrecht, de innovatie poli gestart. Op de innovatie poli krijgen patiënten informatie over wetenschappelijk onderzoek en het nut daarvan. De poli is opgericht omdat het Alexander...