Selecteer een pagina

Operatie en reconstructie

Operatie & Reconstructie

Wanneer er borstkanker is geconstateerd zal in de meeste gevallen een operatie worden gepland om het kwaadaardige gezwel uit de borst te verwijderen. Er zijn veel factoren die bepalen of er eerst een operatie uitgevoerd wordt en dan eventueel aanvullende behandeling of dat er gestart wordt met bijvoorbeeld chemotherapie (gevolgd door een operatie). Er zal altijd, in goed overleg met u, een plan gemaakt worden wat aansluit bij de karakteristieken van de tumor en uw ideeën/”wensen” over behandeling.

Heeft u elders een operatie gepland staan en wilt u weten of dit in ons ziekenhuis sneller kan? Houdt u er dan rekening mee dat uw verzoek behandeld wordt als een ‘second opinion’. Wij zullen dus allereerst uw gegevens moeten opvragen en eventueel aanvullend onderzoek moeten verrichten voordat wij u nader kunnen informeren.

Ten aanzien van de borst zijn er twee behandelmogelijkheden: een borstsparende behandeling en een borstamputatie.

Borstsparende behandeling

Het is niet altijd nodig de hele borst te verwijderen. In dat geval wordt een borstsparende operatie uitgevoerd. Een borstsparende operatie wordt ook wel een lumpectomie of mammasparende operatie genoemd: de tumor met een marge gezond weefsel eromheen wordt verwijderd. Een borstsparende operatie wordt (bijna) altijd gevolgd door bestraling = radiotherapie.
Bij een borstsparende operatie wordt in het Alexander Monro Ziekenhuis bij minstens 75% van de patienten de operatie uitgevoerd door de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg samen, teneinde een zo goed mogelijk cosmetisch resultaat te verkrijgen.

Borstamputatie

Bij een amputatie van de borst, ook wel ablatio genoemd, wordt alle borstklierweefsel verwijderd; de borstspier wordt (bijna) altijd gespaard. De amputatie kan zonder reconstructie uitgevoerd worden (ablatio simplex): de (overtollige) huid, de tepel en de tepelhof worden dan ook verwijderd en daarmee is de contour van de borst na de operatie verdwenen. Indien een directe reconstructie plaatsvindt zal in ieder geval huid gespaard worden en in sommige gevallen is het ook mogelijk de tepel en de tepelhof te sparen.

Oncoplastische chirurgie

In de meeste gevallen wordt in ons ziekenhuis oncoplastisch geopereerd. Dit houdt in dat de operatie wordt uitgevoerd door een oncologisch chirug en een plastisch chirurg samen, zodat direct met een borstreconstructie gestart kan worden.

Tepelreconstructie

In onderstaande video ziet u hoe een tepelreconstructie in het Alexander Monro Ziekenhuis wordt uitgevoerd.

Klinische faciliteiten

In het geval u een operatie dient te ondergaan, bent u in het Alexander Monro Ziekenhuis in zeer bekwame handen. Daarnaast voldoen onze operatiekamers aan de hoogste kwaliteitseisen. De chirurgen, anesthesiologen en radiologen werken met de nieuwste apparatuur. Operaties worden bij ons altijd zo snel mogelijk uitgevoerd. De operatiekamers hebben een speciaal luchtbehandelingssysteem dat het risico op infecties tijdens langere operaties verkleint.

Tijdens een dagopname komt u op onze meerpersoonskamer te liggen. Tijdens een langere opname in het ziekenhuis krijgt u een eigen kamer met badkamer. Uw partner, vriend of familielid kan desgewenst bij u op de kamer blijven slapen. Ligt u liever met andere patiënten op een zaal, dan kan dat ook. In alle kamers kunt u gratis gebruik maken van onze Wifi-verbinding. Natuurlijk kunt u de hele dag bezoek ontvangen op tijden die u passen.

Medische tatoeage / tepeltatoeage

Als huidtherapeute heeft Sophie Timmer zich jaren geleden gespecialiseerd in medische tatoeages. ‘Twee tot drie keer in de maand werk ik in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven, waar ik de patiënten voorzie van een tepel. Is het voor dames niet mogelijk om naar het AM te komen of wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar dan bied ik deze behandeling natuurlijk ook  in mijn eigen praktijk aan; tegen een kleine bijdrage! De weg die de dames bewandeld hebben heeft zo’n enorme impact dat ik graag een steentje bij wil dragen aan het herstel van de borsten’, aldus Sophie.

Voor meer informatie over tepeltatoeage kunt u contact opnemen met het Alexander Monro Ziekenhuis op 030 – 22 50 910

 

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Voorbereidingen Coronavirus

Voorbereidingen Coronavirus

              -- Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis 16-03-2020 Geachte bezoeker van het Alexander Monro Ziekenhuis, Graag uw aandacht voor de volgende maatregelen omtrent het coronavirus voordat u het ziekenhuis betreedt: - Het ziekenhuis NIET...

€ 11.366 ingezameld voor AMZ en BCF

€ 11.366 ingezameld voor AMZ en BCF

In plaats van cadeaus vroegen Henny en Alex (Paling) Koelewijn bij de opening van het nieuwe pand van Spakenburg Paling B.V. in Spakenburg hun relaties om een donatie voor de Breast Care Foundation en het Alexander Monro borstkanker Ziekenhuis… Lees hier het hele...