Chemotherapie

Chemotherapie

Met chemotherapie wordt het gebruik van medicijnen (antikanker- medicijnen/cytostatica) als een behandelvorm van borstkanker bedoeld. Vaak wordt een combinatie van een aantal middelen gebruikt omdat de chemotherapie dan beter werkt. Het voornaamste doel is verspreiding van borstkankercellen tegen te gaan of er controle over te krijgen; zo worden de overlevingskansen verhoogd.Normale, gezonde cellen vertonen een gecontroleerd patroon: er worden evenveel nieuwe cellen aangemaakt als er oude afsterven. Kankercellen groeien echter in een abnormaal, niet gecontroleerd, tempo. Er worden meer nieuwe cellen gevormd dan er oude afsterven waardoor gezwellen kunnen ontstaan. Iedere cel heeft een levenscyclus. Cytostatica doen hun werk door op een bepaald ogenblik de levenscyclus van een cel te verstoren. Het precieze moment waarop ze dat doen, verschilt echter van medicijn tot medicijn. Daarom wordt vaak een combinatie van verschillende medicijnen toegediend.

Chemotherapie wordt toegepast in de volgende gevallen:
Adjuvant: Patiënten die een borstoperatie hebben ondergaan, krijgen na de operatie chemotherapie als er een risico is op reeds bestaande microscopische uitzaaiingen.
Neoadjuvant: Patiënten die niet meteen kunnen worden geopereerd bijvoorbeeld omdat het gezwel te groot is, krijgen soms eerst chemotherapie om de tumor te verkleinen.
Palliatief: Chemotherapie wordt ook toegepast om patiënten die niet meer van hun ziekte kunnen genezen een betere kwaliteit van leven te bieden, door bijvoorbeeld de pijn te verlichten.

De chemotherapie wordt meestal intraveneus (in een ader) toegediend. Meestal wordt er een infuus in een bloedvat op de hand of in de onderarm ingebracht. Het kan ook met een catheter, die aangesloten wordt op een poort in een groter bloedvat (port-a-cath of PICC lijn). Chemotherapie kan ook in tabletvorm toegediend worden, welke optie voor u de beste is hangt af van tumorkenmerken. Onze ruimte voor chemotherapie is behaaglijk, ruim en prettig. Er is plek om met anderen te praten of juist om u terug te trekken. Alles waardoor u zich comfortabel voelt.

De duur van de behandeling hangt van allerlei factoren af en kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. Meestal wordt chemotherapie toegediend in een aantal cycli, waarbij rustpauzes worden ingelast tussen de giften. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om normale cellen te herstellen en nieuwe energie op te bouwen.

Omdat kankercellen snel groeien en zich snel delen, hebben anti-kankermedicijnen vooral effect op snelgroeiende cellen. Er zijn dus ook normale (gezonde) cellen die deze eigenschap hebben en daardoor lijden onder de effecten van cytostatica. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen, met de bijbehorende “aangetaste” cellen, zijn:

  • Bloedcellen: verhoogde kans op bloedingen, verhoogde vatbaarheid voor infecties en bloedarmoede (anemie), moeheid. Daarom adviseren wij ook om de internettraining vermoeidheid bij kanker van het Helen Dowling Instituut te volgen maar bovenal adviseren wij om regelmatig te rusten en dit waar mogelijk af te wisselen met actief bezig zijn.
  • Cellen in het spijsverteringssysteem: misselijkheid en braken. Daar zullen wij u medicijnen tegen geven, om deze verschijnselen te verminderen. Onze verpleegkundigen geven u advies t.a.v. voeding bij deze klachten
  • Haarcellen: haaruitval (alopecia). Voor dit laatste verschijnsel kunt u in het Alexander Monro Ziekenhuis, na overleg, gebruikmaken van de ijskap. Daarmee kan in sommige gevallen haaruitval worden voorkomen. Het succes is onder andere afhankelijk van het soort chemotherapie.

Dringende redenen om uw arts te waarschuwen

Wij verzoeken u met klem het niet ‘nog even aan te zien’, maar direct contact met ons op te nemen als u een van onderstaande verschijnselen opmerkt:
U heeft koorts, dat wil zeggen een lichaamstemperatuur van meer dan 38,5 graden.
U heeft koude rillingen en uw temperatuur loopt ongeveer een half uur later op tot 38,5 graden of meer.
U heeft langer dan 30 minuten een bloedneus.
U krijgt blauwe plekken zonder dat u zich gestoten heeft of bent gevallen.
U heeft een wondje dat langer dan 30 minuten blijft bloeden.
U heeft bloed in de ontlasting of urine.
U moet zeer veel braken of het braken houdt aan gedurende meer dan 24 uur.
U heeft langer dan 48 uur last van diarree.
U heeft langer dan drie dagen last van verstopping.
U heeft last van plotselinge huiduitslag.

Bel ons voor een afspraak 030 225 09 10

Verzekerde zorg voor iedereen

Laatste nieuws

2e Bilthoven Breast Meeting een succes!

Na een succesvolle eerste editie van de Bilthoven Breast Meeting vond vrijdag 10 november 2017 een prachtige tweede editie plaats. Oncologisch chirurgen, plastisch chirurgen en arts-assistenten namen deel aan deze landelijke, geaccrediteerde nascholing van de...

Patiënten en AMZ in de media

De afgelopen tijd verschenen het Alexander Monro Ziekenhuis en enkele patiënten in verschillende media, waaronder in de zaterdag editie van het Algemeen Dagblad, het ForYou Magazine en Skipr. Binnenkort zijn deze publicaties te lezen via onze pers & media pagina....

Breast Care Foundation – Benefietdiner

Jaarlijks wordt in oktober landelijk aandacht gevraagd voor borstkanker. Nog steeds overlijden 9 vrouwen per dag in Nederland aan deze ziekte. Dit aantal moet naar beneden. Door vroegdetectie en sneldiagnostiek wordt de overlevingskans voor vrouwen het grootst. De...