Mammografie

Mammografie

Hieronder ziet u een tomosynthese mammograaf: een scan die 3D-mammografiebeelden maakt, waardoor borstkanker beter en sneller kan worden ontdekt. Alle specialisten van het Alexander Monro Ziekenhuis, waaronder de radiologen en de radiodiagnostisch laboranten behandelen volgens de nieuwste behandelmethodes. Ook beschikken wij over de meest moderne apparatuur, die ons in staat stelt een beter beeld te krijgen van de aard en de uitgebreidheid van de (mogelijke) tumor – zelfs in dicht borstweefsel.

Ook beschikken wij over een 3D-echografiesysteem, dat dankzij speciale 3D-beelden de opsporing van borstkanker versnelt, ook bij patiënten met dicht klierweefsel of met borstimplantaten en over een 3 Tesla MRI-scanner voor mammadiagnostiek, waarmee wij de aard en positie van de tumor nauwkeurig kunnen vaststellen. Deze MRI is exclusief voor de patiënten van het Alexander Monro Ziekenhuis, dus er zijn geen wachttijden.

Thermografie – standpunt Alexander Monro Ziekenhuis

In ons ziekenhuis krijgen wij veel vragen over thermografie als mogelijk alternatief voor mammografie. In het Alexander Monro Ziekenhuis wordt geen gebruik gemaakt van thermografie. Wij volgen hiermee het advies van de gezondheidsraad.

Bij thermografie worden temperatuurverschillen in het huidoppervlak gemeten met een infrarood camera. Door de oppervlakkige werking van thermografie is deze methode weinig gevoelig om (voorstadia van) de tumoren op te sporen en zeker niet in staat om (voorstadia van) borstkanker op te sporen in de diepere lagen van het borstweefsel. Volgens het meest recente wetenschappelijk onderzoek blijft mammografie het onderzoek van voorkeur en kan thermografie niet als vervanging dienen bij de opsporing van borstkanker. Dit geldt zowel voor de screeningssetting (bevolkingsonderzoek) als in de klinische setting (ziekenhuis).

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op onderstaande websites:

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_borstkanker/Veelgestelde_vragen/Borstfoto_s#thermografie

https://www.kwf.nl/over-kwf/Pages/Standpunt-Thermografie-en-Mammografie-.aspx

 

 

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 225 09 10

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Volgende stap in samenwerking UMC

Chirurgen van het UMC Utrecht hebben voor het eerst UMCU-patiënten met borstkanker geopereerd in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. De operaties zijn de volgende stap in de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen.