Operatie en reconstructie

Operatie & Reconstructie

Wanneer er borstkanker is geconstateerd zal in de meeste gevallen een operatie worden gepland om het kwaadaardige gezwel uit de borst te verwijderen. Er zijn veel factoren die bepalen of er eerst een operatie uitgevoerd wordt en dan eventueel aanvullende behandeling of dat er gestart wordt met bijvoorbeeld chemotherapie (gevolgd door een operatie). Er zal altijd, in goed overleg met u, een plan gemaakt worden wat aansluit bij de karakteristieken van de tumor en uw ideeen/”wensen” over behandeling.

Ten aanzien van de borst zijn er twee behandelmogelijkheden: een borstsparende behandeling en een borstamputatie.

Borstsparende behandeling

Het is niet altijd nodig de hele borst te verwijderen. In dat geval wordt een borstsparende operatie uitgevoerd. Een borstsparende operatie wordt ook wel een lumpectomie of mammasparende operatie genoemd: de tumor met een marge gezond weefsel eromheen wordt verwijderd. Een borstsparende operatie wordt (bijna) altijd gevolgd door bestraling = radiotherapie.
Bij een borstsparende operatie wordt in het Alexander Monro Ziekenhuis bij minstens 75% van de patienten de operatie uitgevoerd door de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg samen, teneinde een zo goed mogelijk cosmetisch resultaat te verkrijgen.

Borstamputatie

Bij een amputatie van de borst, ook wel ablatio genoemd, wordt alle borstklierweefsel verwijderd; de borstspier wordt (bijna) altijd gespaard. De amputatie kan zonder reconstructie uitgevoerd worden (ablatio simplex): de (overtollige) huid, de tepel en de tepelhof worden dan ook verwijderd en daarmee is de contour van de borst na de operatie verdwenen. Indien een directe reconstructie plaatsvindt zal in ieder geval huid gespaard worden en in sommige gevallen is het ook mogelijk de tepel en de tepelhof te sparen.

Oncoplastische chirurgie

In de meeste gevallen wordt in ons ziekenhuis oncoplastisch geopereerd. Dit houdt in dat de operatie wordt uitgevoerd door een oncologisch chirug en een plastisch chirurg samen, zodat direct met een borstreconstructie gestart kan worden.

Tepelreconstructie

In onderstaande video ziet u hoe een tepelreconstructie in het Alexander Monro Ziekenhuis wordt uitgevoerd.

Klinische faciliteiten

In het geval u een operatie dient te ondergaan, bent u in het Alexander Monro Ziekenhuis in zeer bekwame handen. Daarnaast voldoen onze operatiekamers aan de hoogste kwaliteitseisen. De chirurgen, anesthesiologen en radiologen werken met de nieuwste apparatuur. Operaties worden bij ons altijd zo snel mogelijk uitgevoerd. De operatiekamers hebben een speciaal luchtbehandelingssysteem dat het risico op infecties tijdens langere operaties verkleint.

Tijdens een dagopname komt u op onze meerpersoonskamer te liggen. Tijdens een langere opname in het ziekenhuis krijgt u een eigen kamer met badkamer. Uw partner, vriend of familielid kan desgewenst bij u op de kamer blijven slapen. Ligt u liever met andere patiënten op een zaal, dan kan dat ook. In alle kamers kunt u gratis gebruik maken van onze Wifi-verbinding. Natuurlijk kunt u de hele dag bezoek ontvangen op tijden die u passen.

Bel ons voor een afspraak 030 225 09 10

Verzekerde zorg voor iedereen

Laatste nieuws

Roze Lintje 2017

Net als voorgaande jaren heeft Borstkankervereniging Nederland (BVN) ook dit jaar het 'roze lintje' toegekend aan het Alexander Monro Ziekenhuis.  Wij zijn blij met deze erkenning, waarmee wordt aangegeven dat ons gespecialiseerde ziekenhuis aan de juiste criteria en...

‘Anita wordt opgenomen’

Wij kijken terug op een mooie uitzending van 'Anita wordt opgenomen' over ons ziekenhuis. Heeft u de uitzending gemist of wilt u deze nogmaals bekijken? Dat kan hier. Anita Witzier volgt onze patienten en professionals en geeft u een realistische indruk van onze...

Verbreding A27 / A1

Op 1 juli 2017 start Rijkswaterstaat met de verbreding van de A27 en A1 om de doorstroming te verbeteren. De werkzaamheden vinden plaats tussen Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes en de aansluiting Bunschoten-Spakenburg en naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 2018...