Selecteer een pagina

Zorg voor jongvolwassenen met kanker

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.

 

Jong & Kanker

AYA-zorg is bedoeld voor alle jongvolwassenen die op de leeftijd van 18 tot 39 jaar kanker hebben of hebben gehad. Het maakt niet uit om welke vorm van kanker het gaat. Tijdens en na hun behandeling kunnen jongvolwassenen (AYA’s) terecht bij speciaal opgeleide zorgverleners met al hun vragen en zorgen. In het Alexander Monro Ziekenhuis wordt deze zorg aangeboden aan AYA’s met de diagnose borstkanker.

Als je op jonge leeftijd kanker krijgt

 In Nederland horen jaarlijks rond de 3900 mensen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar dat zij kanker hebben. Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, dan staat je wereld op zijn kop. Naast vragen over het medisch-technische deel van je behandeling, kan kanker in deze levensfase ook vragen oproepen over zaken waarmee je juist als jongere te maken hebt: opleiding, werk, zelfstandigheid, relaties, verzekeringen, seksualiteit, vruchtbaarheid en gezinsplanning.

Binnen het Alexander Monro ziekenhuis hebben wij aandacht voor al deze vragen. Jongeren hebben dus andere vragen dan oudere patiënten, en hebben andere zorg nodig. Voor die zorg is in ziekenhuizen die aangesloten zijn bij het AYA Zorgnetwerk speciale AYA-zorg ingericht. AYA staat voor Adolescents and Young Adults met kanker.

Het AYA-team 

Ook het Alexander Monro Ziekenhuis heeft, samen met AYA’s en zorgprofessionals, voor jou deze zorg op maat ontwikkeld. Zorg die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en na je ziekte of behandelingen.  Het Alexander Monro Ziekenhuis is aangesloten bij het AYA Zorg netwerk, dat wordt gevormd door een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen.

De AYA-zorg is bekend bij de zorgprofessionals in het Alexander Monro Ziekenhuis. Daarmee willen wij voorkomen dat je naar aparte ‘loketten’ binnen of buiten het ziekenhuis moet en elke keer weer opnieuw je verhaal moet vertellen. 

Het team voor de AYA-zorg in het Alexander Monro Ziekenhuis bestaat uit gespecialiseerde verpleegkundigen, verpleegkundig specialist en een medisch specialist. Zij overleggen regelmatig samen om de zorg te blijven verbeteren. Indien nodig schakelen ze (externe) professionals in.

Samen met jou kijken we wat jij nodig hebt. De AYA-zorg kan je helpen met vragen die je mogelijk hebt om op eigen kracht weer verder te kunnen. En als er meer support nodig is, bepaal jij in overleg wat voor jou het beste is.

Je kunt vragen stellen over de impact die kanker en behandeling op jouw leven heeft. Of op de keuzes die je voor de toekomst wilt maken. Bijvoorbeeld:

  • Hoe werkt het met een ziektewetuitkering?
  • Is het nodig om je ei- of zaadcellen in te vriezen?
  • Blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
  • Hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en relaties?
  • Hoe sluit je een hypotheek af na kanker? 

Kortom, ondersteuning zodat jij je leven weer zo goed mogelijk vorm kan geven. 

De AYA verpleegkundige neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.

 

 

Samenwerkingsverband

Het AYA zorgteam van het Alexander Monro Ziekenhuis werkt samen met de AYA poli van het UMC Utrecht.

 

Aya bollen nederlands

Op de website van het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk vind je een handige vragenlijst die je mee kunt nemen naar het ziekenhuis: ayazorgnetwerk,nl/patient

Goed om te weten: de AYA verpleegkundige neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.

 

Lotgenotencontact en online informatie

Via kanker.nl/jong kun je in contact komen met andere jonge mensen die kanker hebben (gehad) en meepraten in gespreksgroepen. Ook naasten (ouders, partners, broers, zussen) kunnen hier terecht.

Ook vind je hier betrouwbare informatie over kanker op jongvolwassen leeftijd en kun je (anoniem) een vraag stellen aan een professional.

Voor leuke activiteiten en bijeenkomsten, neem een kijkje op jongerenenkanker.nl/events

 

AYA Jong en kanker Foundation

De AYA Jong & Kanker Foundation werft geld en middelen voor de verbetering van AYA-zorg. Wil jij jouw ervaring inzetten of een actie starten?

Kijk dan eens op: ayafoundation.nl/makeitcount