Nieuws

Het laatste Alexander Monro Ziekenhuis nieuws

Nieuws

Het laatste Alexander Monro Ziekenhuis nieuws

‘Alles draait bij ons om borsten’

‘Alles draait bij ons om borsten’

‘Goede zorg gaat over zoveel méér dan een doeltreffende behandeling. Aandacht voor de enorme angst en onzekerheid die vrouwen voelen, is wat mij betreft net zo belangrijk. We staan patiënten daarin bij door de ziekenhuiservaring persoonlijker, gastvrijer en liefdevoller te maken.’ In een interview in Trouw neemt onze directeur Marjolein de Jong haar missie door aan de hand van 9 levenslessen.

Klik hier om het hele interview te lezen op trouw.nl of lees hier de pdf.

Levenslessen Marjolein pdf

In de spreekkamer van…

In de spreekkamer van…

In een serie columns volgt online magazine foryou.nl Carla en Bert op hun tocht langs de medisch specialisten in het Alexander Monro Ziekenhuis. Bij Carla is net een knobbeltje in haar borst ontdekt. Bert vergezelt zijn vrouw als zij voor onderzoek is doorverwezen.

De radioloog

Als eerste moeten er foto’s gemaakt worden. In een kleedkamer moet Carla haar bovenlichaam ontbloten. Gelukkig ligt er een roze omslagdoek voor haar klaar zodat ze zich minder bloot en kwetsbaar voelt. De laborante is vol begrip en neemt alle tijd voor haar. Even later komt de radiologe binnen, die zich voorstelt als Femme Zijlstra. ‘We zien iets op de beelden, Carla’, legt ze rustig uit. ‘Ik wil graag een punctie bij je doen om wat weefsel te laten onderzoeken.’

Lees de hele column op foryou.nl

De oncologisch chirurg

Nadat de radioloog eerst enkele onderzoeken heeft verricht, zitten Carla en Bert nu in de spreekkamer van oncologisch chirurg Liesbeth Veenendaal, die het echtpaar vertelt dat ze er rekening mee moeten houden dat Carla borstkanker heeft. Lees de hele column op foryou.nl.

De plastisch chirurg

Plastisch chirurg Daniëlle Derks onderzoekt Carla en legt uit dat zij al tijdens de operatie, waarbij een deel van of de gehele borst verwijderd wordt, een start kan maken met de reconstructie van de borst. Bij een borstsparende operatie zal de plastisch chirurg na het verwijderen van de tumor het borstweefsel zo sluiten, dat en een goede borstvorm over blijft. Hierdoor zal de bestraling, die hierna wellicht nodig is, minder vervormende schade geven. Lees de hele column op foryou.nl

De verpleegkundig specialist

Carla is door diverse specialisten onderzocht nadat ze een knobbeltje in haar borst had ontdekt. Gistermiddag kreeg ze een telefoontje van verpleegkundig specialist Sissi Grosfeld met het nieuws dat het kwaadaardig is. Carla heeft borstkanker. Vandaag komt ze samen met haar man Bert bij Sissi op het spreekuur om te horen wat ze kan verwachten.

Lees de hele column op foryou.nl

De internist-oncoloog

Wanneer je geconfronteerd wordt met borstkanker, zul je in het behandeltraject diverse specialisten tegenkomen. Eén van hen is de internist-oncoloog. In ons ziekenhuis is dat Emine Göker. Ze legt Carla en Bert uit waarom Carla’s behandeling start met chemotherapie en wat ze daarbij kunnen verwachten.

Lees de hele column op foryou.nl

De klinisch geneticus

klinisch geneticus Margreet Ausems

Vlak nadat er bij Carla borstkanker is geconstateerd, vertelde haar dochter Jolijn aan Carla en haar man Bert dat ze oma en opa zouden worden. Omdat in de familie van Bert een afwijkend borstkankergen voorkomt, heeft Jolijn zich onlangs laten testen. Carla, Bert en Jolijn komen zojuist uit de spreekkamer van de klinisch geneticus waar ze het goede nieuws te horen kregen dat Bert geen drager is van de erfelijke aanleg voor borstkanker.

Lees de hele column op foryou.nl

‘Bij ons is het elke maand borstkankermaand’

‘Bij ons is het elke maand borstkankermaand’

Van dichtbij heeft Marjolein de Jong meegemaakt wat voor impact borstkanker heeft op zowel de vrouw zelf als op haar omgeving. Het heeft haar nooit losgelaten. Na jaren als chirurg gewerkt te hebben, was het tijd voor een nieuwe stap: een ziekenhuis gericht op medische kwaliteit, liefdevolle en professionele zorg voor de patiënt en een efficiënte organisatie. Twee jaar geleden werd Marjolein directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis. “Bij ons is het elke maand borstkankermaand.” In de rubriek In de Spotlight op nieuws.nl vertelt ze er alles over.

Lees hier het hele interview op nieuws.nl

De CosmoQueen Award 2018!

De CosmoQueen Award 2018!

Ieder jaar wordt de CosmoQueen Award uitgereikt aan vrouwen die zich inzetten voor een betere samenleving. Maandag 18 juni is tijdens de twaalfde CosmoQueen Regatta in Muiden de CosmoQueen Award toegekend aan een bijzonder duo: cabaretiere Karin Bloemen en Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis, voor hun inzet voor de Stichting Breast Care Foundation. In het bijzijn van zo’n 75 regatta-deelnemers ontvingen ze de award uit handen van Anita Witzier, die hem vorig jaar kreeg voor haar inzet voor Reumafonds en Hulphond Nederland.

Marjolein de Jong: ‘Ik zie dit als een award voor iedereen die zich inzet voor de beste gespecialiseerde borstzorg en de Breast Care Foundation.’

Eerdere CosmoQueen Award-winnaressen: Annemarie van Gaal, Katja Schuurman, Angela Groothuizen, Natasja Froger, Froukje de Both en Paulien Huizinga en Caroline de Bruijn.

Lees hier het artikel op larensbehoud.nl

 

‘Zonder wrijving geen glans’

‘Zonder wrijving geen glans’

Marjolein de Jong, een van onze bestuurders, vertelt over haar drijfveren in een interview op foryou.nl: ‘Ik zal niet beweren dat de borstzorg in Nederland niet goed is, maar het kan altijd beter. Nooit achterover leunen. Dat is ook de spirit hier in het Alexander Monro Ziekenhuis. Ik wil dat alle vrouwen en mannen in Nederland de beste borstzorg krijgen. Daar zet ik me voor in. Soms moet je daar hard voor vechten, maar zonder wrijving geen glans.’

Lees hier het hele interview met Marjolein op foryou.nl

 

 

Volgende stap in samenwerking UMC

Volgende stap in samenwerking UMC

Chirurgen van het UMC Utrecht hebben voor het eerst UMCU-patiënten met borstkanker geopereerd in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. Het Alexander Monro Ziekenhuis fungeert nu als extra operatielocatie van het UMC Utrecht. De operaties zijn de volgende stap in de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen.

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) en het UMC Utrecht bundelen sinds 2016 hun krachten op het gebied van hoogwaardige borst(kanker)zorg en innovatieve academische zorg. Ook kunnen beide ziekenhuizen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek samen meer bereiken. De samenwerking is wegens wederzijdse tevredenheid uitgebreid. “Het is mooi om te zien dat onze samenwerking nu ook in de operatiekamers merkbaar is“, zegt Marjolein de Jong, bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis. “Dit is ook een logische beweging in de ambitie van het AMZ om met meer ziekenhuizen samen te gaan werken.”
De UMCU-chirurgen opereren in het AMZ patiënten die in het UMC Utrecht onder behandeling staan. Het gaat hierbij om patiënten die voorspelbare borstkankerzorg nodig hebben. “Door de samenwerking kunnen we patiënten sneller en beter helpen en bieden we de beste zorg op de juiste locatie.”, zegt Mirjam van Velthuizen, lid van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht werkt op het gebied van oncologische zorg al intensief samen met verschillende ziekenhuizen in de regio. De samenwerking met het AMZ is een logische stap. In de toekomst wordt de samenwerking nog verder uitbreid.
Het Alexander Monro Ziekenhuis onderscheidt zich onder andere door hoogwaardige multidisciplinaire borstzorg te combineren met persoonlijke aandacht. De samenwerking met het UMC Utrecht richt zich niet alleen op borstkankerpatiënten die ook complexe andere aandoeningen hebben, maar ook op specifieke ontwikkelingen in het verloop van de borstkanker waarvoor academische zorg de beste mogelijkheden biedt. Ook wordt de bijdrage in de vorm van wetenschappelijk onderzoek en innovatie  van het UMC Utrecht maximaal beschikbaar gesteld voor alle patiënten.

Lees hier het artikel op de site van het AD.

Lees de pdf van het artikel in de Stadspers.

 

Gesprek over gespecialiseerde zorg bij BNR

Gesprek over gespecialiseerde zorg bij BNR

Naast de bestaande privéklinieken waar je terecht kunt voor veelal niet-vergoede zorg zoals cosmetische ingrepen, ontstaan er steeds meer medische centra die zich richten op de behandeling van één ziekte of patiëntengroep, zoals het Alexander Monro Ziekenhuis, met verzekerde zorg voor iedereen. Bestuurder Marjolein de Jong was te gast bij BNR om daarover te praten.

Beluister hier het fragment uit het BNR-radioprogramma ‘Beter’ van Harmke Pijpers.

Campagne ‘Kijken is het nieuwe voelen’ in het nieuws

Campagne ‘Kijken is het nieuwe voelen’ in het nieuws

Om borstkanker zo vroeg mogelijk te herkennen is kijken naar je borsten veel belangrijker dan ze te voelen. Dat wil oncologisch chirurg/bestuurder Marjolein de Jong iedereen op het hart drukken. Omdat ze zich grote zorgen maken om het gebrek aan kennis lanceert het Alexander Monro Ziekenhuis de campagne ‘Kijken is het nieuwe voelen’. O.a. de veelbezochte sites vrouw.nl, libelle.nl, franska.nl en medicalfacts.nl besteedden meteen aandacht aan dit belangrijke onderwerp.

10x zó kun je vroegtijdig borstkanker herkennen door alleen te kijken – libelle.nl

Kijk eens wat vaker naar je borsten – vrouw.nl

Waarom iedere vrouw goed naar haar eigen borsten moet kijken – franska.nl

Borstkankersterfte kan drastisch omlaag door vroege herkenning – medicalfacts.nl

Alexander Monro Ziekenhuis bestaat 5 jaar

Alexander Monro Ziekenhuis bestaat 5 jaar

Vijf jaar Alexander Monro Ziekenhuis

Mooi artikel in Oncologie up to date:

In april 2013 opende het Alexander Monro Ziekenhuis zijn deuren. Het is het eerste gespecialiseerde ziekenhuis voor borstkanker en overige borstaandoeningen in Nederland. Oncologisch chirurg-bestuurder Marjolein de Jong vertelt over de pilot-functie van het ziekenhuis en welke stappen er nog gemaakt kunnen worden in de borst(kanker)zorg.

.

 

 

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 225 09 10

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws