Selecteer een pagina

Borstonderzoek zelf doen

Zelfonderzoek en borstkanker: borstonderzoek zelf doen?

Iedere volwassen vrouw en man kan regelmatig zelfonderzoek aan de borsten doen. Het is belangrijk dat u uw eigen borsten goed kent door geregeld borstonderzoek te doen. Zo kunt u afwijkingen of veranderingen sneller herkennen en kan eventuele borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt. Wij helpen u graag waar u op moet letten bij het zelfonderzoek. Lees om te beginnen de onderstaande brochure goed door.

Kijken moet

Het is belangrijk om eerst eens goed naar uw borsten te kijken om te zien hoe ze eruitzien. Schrijf de kenmerken van uw borsten op of maak een foto zodat u een goed referentiepunt heeft.

Voelen mag

Het borstonderzoek kan zowel staand, zittend en liggend. Kies in ieder geval een houding waarbij u zich kan ontspannen en een ruimte waarin u zich prettig voelt.

  1. Verdeel de borst in een cirkel met 12 gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.
  2. Plaats uw linkerhand ongeveer 5 centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats uw rechterhand in de nek.
  3. Maak met drie vingertoppen van uw linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle 12 taartstukken.
  4. Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
  5. Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
  6. Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst

Wanneer kan ik zelf een borstonderzoek uitvoeren?

Bij vrouwen zijn de borsten een week na de menstruatie minder gezwollen. Daarom is dit het beste moment om mogelijke afwijkingen te voelen. Mocht u niet (meer) menstrueren dan kan het onderzoek op elk moment worden gedaan. Mannen kunnen het borstonderzoek op elk gewenst moment uitvoeren. Een zelfonderzoek duurt tussen de 5 en 10 minuten en bestaat uit twee onderdelen: kijken en voelen.

 

Laatste nieuws

Medisch Multidisciplinair Lustrumsymposium

Medisch Multidisciplinair Lustrumsymposium

Medisch multidisciplinair Lustrumsymposium Alexander Monro Ziekenhuis: Highlights borstkanker en 10 jaar gespecialiseerde zorg PROGRAMMA 08:45 Ontvangst, koffie en registratie09:15 Aanvang...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.