Selecteer een pagina

Mammografie vrouwvriendelijk

 

Mammografie vrouwvriendelijk

Naast dat we in het Alexander Monro Ziekenhuis gebruikmaken van de beste 3D-mammografie apparatuur, hechten wij ook groot belang aan de ervaring van de patiënt. De ervaren en gespecialiseerde laboranten besteden veel aandacht aan u om de mammografie zo vrouwvriendelijk en prettig mogelijk te laten verlopen. Hierdoor wordt de mammografie in het Alexander Monro Ziekenhuis vaak als minder ongemakkelijk en minder pijnlijk ervaren.

Om te beginnen is de ruimte waar u zich van uw bovenkleding ontdoet voor de mammografie geen kil hokje maar een lichte ruimte met aandacht voor privacy, een comfortabele stoel, water en iets te lezen. Voor iedere patiënt ligt er een zachte omslagdoek klaar, zodat u zich niet extra bloot hoeft te voelen tijdens dit toch al spannende moment.

Geen vrouw laat voor haar plezier een mammografie maken, dat beseffen we. Maar goede en persoonlijke begeleiding blijkt het een stuk draaglijker en zeker meer vrouwvriendelijk te maken. Daarom leggen we bij alles rustig uit wat we gaan doen en geven we u zelf zo veel mogelijk de regie. Gebleken is dat als u zelf mede de regie heeft over de positie van uw borst en de druk die er op wordt uitgeoefend tijdens de mammografie het als minder pijnlijk ervaren wordt. Het onderzoek kan daarnaast in veel gevallen zittend gedaan worden.

In het Alexander Monro Ziekenhuis krijgt u een vrouwvriendelijke mammografie met aandacht voor u en het moment.

Beste apparatuur

Hieronder ziet u een tomosynthese mammograaf: een scan die 3D-mammografiebeelden maakt, waardoor borstkanker beter en sneller kan worden ontdekt en ook helpt om de ervaring meer vrouwvriendelijk te laten zijn. Alle specialisten van het Alexander Monro Ziekenhuis, waaronder de radiologen en de radiodiagnostisch laboranten behandelen volgens de nieuwste behandelmethodes. Ook beschikken wij over de meest moderne apparatuur, die ons in staat stelt een beter beeld te krijgen van de aard en de uitgebreidheid van de (mogelijke) tumor – zelfs in dicht borstweefsel.

Daarnaast beschikken we over een 3 Tesla MRI-scanner voor mammadiagnostiek, waarmee wij de aard en positie van de tumor nauwkeurig kunnen vaststellen. Deze MRI is exclusief voor de patiënten van het Alexander Monro Ziekenhuis, dus er zijn geen wachttijden.

Thermografie – standpunt Alexander Monro Ziekenhuis

In ons ziekenhuis krijgen wij veel vragen over thermografie als mogelijk alternatief voor mammografie. In het Alexander Monro Ziekenhuis wordt geen gebruik gemaakt van thermografie. Wij volgen hiermee het advies van de gezondheidsraad.

Bij thermografie worden temperatuurverschillen in het huidoppervlak gemeten met een infrarood camera. Door de oppervlakkige werking van thermografie is deze methode weinig gevoelig om (voorstadia van) de tumoren op te sporen en zeker niet in staat om (voorstadia van) borstkanker op te sporen in de diepere lagen van het borstweefsel. Volgens het meest recente wetenschappelijk onderzoek blijft mammografie het onderzoek van voorkeur en kan thermografie niet als vervanging dienen bij de opsporing van borstkanker. Dit geldt zowel voor de screeningssetting (bevolkingsonderzoek) als in de klinische setting (ziekenhuis).

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op onderstaande websites:

RIVM: thermografie

 

 

Laatste nieuws

Hoera! Wij bestaan 10 jaar!

Hoera! Wij bestaan 10 jaar!

Het Alexander Monro Ziekenhuis bestaat 10 jaar! Als landelijk gespecialiseerd ziekenhuis in borstkanker | goedaardige borstaandoeningen | erfelijkheid combineren wij onze unieke visie op...

Een goede klantreis

Een goede klantreis

Een goede klantreis "Alles wat een klant meemaakt in harmonie met elkaar" "Zo goed voor je klanten zorgen, dat ze zich gezien en gehoord voeren vanaf het moment dat ze contact opnemen, totdat ze...

Revolutionaire borstreconstructie

Revolutionaire borstreconstructie

Lichaamseigen weefsel voor natuurlijk gevoel Een volledige borstreconstructie met lichaamseigen weefsel: deze revolutionaire operatietechniek wordt binnenkort hopelijk toegevoegd aan het palet aan...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.