Selecteer een pagina

Operatie en Reconstructie

Operatie en Reconstructie

Wanneer er borstkanker is geconstateerd zal in de meeste gevallen een operatie worden gepland om het kwaadaardige gezwel uit de borst te verwijderen. Er zijn veel factoren die bepalen of er eerst een operatie uitgevoerd wordt en dan eventueel gevolgd door aanvullende behandeling(en) of dat er eerst gestart wordt met bijvoorbeeld chemotherapie (gevolgd door een operatie). Er zal altijd, in goed overleg met u, een plan gemaakt worden wat aansluit bij de karakteristieken van de tumor en uw ideeën en ”wensen” over behandeling.

Heeft u elders een operatie gepland staan en wilt u weten of dit in ons ziekenhuis sneller kan? Houdt u er dan rekening mee dat uw verzoek behandeld wordt als een ‘second opinion’. Wij zullen dus allereerst uw gegevens moeten opvragen en eventueel aanvullend onderzoek moeten verrichten voordat wij u nader kunnen informeren.

Ten aanzien van de borst zijn er twee behandelmogelijkheden: een borstsparende behandeling en een borstamputatie.

Ons uitgangspunt is om bij alle operaties, waar nodig én mogelijk, direct te starten met de reconstructie om de borstcontour zo goed mogelijk te herstellen/behouden.

Borstsparende behandeling

Het is niet altijd nodig de hele borst te verwijderen. In dat geval wordt een borstsparende operatie uitgevoerd. Een borstsparende operatie wordt ook wel een lumpectomie of mammasparende operatie genoemd: de tumor met een marge gezond weefsel eromheen wordt verwijderd. Een borstsparende operatie wordt (bijna) altijd gevolgd door bestraling (radiotherapie).
Bij een borstsparende operatie wordt in het Alexander Monro Ziekenhuis bij minstens 75% van de patiënten de operatie uitgevoerd door de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg samen, teneinde een zo goed mogelijk cosmetisch resultaat te verkrijgen.

Borstamputatie

Bij een amputatie van de borst, ook wel ablatio genoemd, wordt alle borstklierweefsel verwijderd; de borstspier wordt (bijna) altijd gespaard. De amputatie kan zonder reconstructie uitgevoerd worden (ablatio simplex): de (overtollige) huid, de tepel en de tepelhof worden dan ook verwijderd en daarmee is de contour van de borst na de operatie verdwenen. Indien een directe reconstructie plaatsvindt zal in ieder geval huid gespaard worden en in sommige gevallen is het ook mogelijk de tepel en de tepelhof te sparen.

Oncoplastische chirurgie

In het Alexander Monro Ziekenhuis zijn wij gespecialiseerd in borstchirurgie, hieronder valt ook reconstructie door de plastisch chirurg. De oncologisch chirurgen werken continu nauw samen met de plastisch chirurgen.

In de meeste gevallen wordt in ons ziekenhuis oncoplastisch geopereerd. Dit houdt in dat de operatie wordt uitgevoerd door een oncologisch chirurg en een plastisch chirurg samen, zodat direct met een borstreconstructie gestart kan worden.

In het AMZ vindt een directe start met reconstructie plaats bij 51% van de patiënten met invasieve borstkanker (versus 28,4% gemiddeld in Nederland). In het geval van een DCIS (voorloperstadium borstkanker) vindt in het AMZ een directe start met reconstructie plaats bij 79,2% van de patienten (versus 49,6% gemiddeld in Nederland). Hierbij wordt al tijdens de eerste operatie gestart met het herstel van de borst(contour).

 

Tepelreconstructie

In onderstaande video ziet u hoe een tepelreconstructie in het Alexander Monro Ziekenhuis wordt uitgevoerd.

Klinische faciliteiten

In het geval u een operatie dient te ondergaan, bent u in het Alexander Monro Ziekenhuis in zeer bekwame handen. Daarnaast voldoen onze operatiekamers aan de hoogste kwaliteitseisen. De chirurgen, anesthesiologen en radiologen werken met de nieuwste apparatuur. Operaties worden bij ons altijd zo snel mogelijk uitgevoerd. De operatiekamers hebben een speciaal luchtbehandelingssysteem dat het risico op infecties tijdens langere operaties verkleint.

Tijdens een dagopname komt u op onze prettige ingerichte en ruime meerpersoonskamer te liggen met aandacht voor de nodige individuele ruimte. Tijdens een langere opname in het ziekenhuis krijgt u een eigen kamer met badkamer. Uw partner, vriend of familielid kan desgewenst bij u op de kamer blijven slapen. Ligt u liever met andere patiënten in de meerpersoonsruimte, dan kunt u dat aangeven. In alle kamers kunt u gratis gebruik maken van onze Wifi-verbinding. Natuurlijk kunt u de hele dag bezoek ontvangen op tijden die u passen.

Medische tatoeage / tepeltatoeage

Als huidtherapeute heeft Sophie Timmer zich jaren geleden gespecialiseerd in medische tatoeages. ‘Twee tot drie keer in de maand werk ik in het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) in Bilthoven, waar ik de patiënten voorzie van een tepel. Is het voor vrouwen niet mogelijk om naar het AMZ te komen of wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar dan bied ik deze behandeling natuurlijk ook in mijn eigen praktijk aan; tegen een kleine bijdrage! De weg die de vrouwen bewandeld hebben heeft zo’n enorme impact dat ik graag een steentje bij wil dragen aan het herstel van de borsten’, aldus Sophie.

Voor meer informatie over tepeltatoeage kunt u contact opnemen met het Alexander Monro Ziekenhuis op 030 – 22 50 910

 

Laatste nieuws

Vanaf nu is het vernieuwde patiëntportaal live!

Vanaf nu is het vernieuwde patiëntportaal live!

Het vernieuwde Patiëntportaal bevat een aantal extra functionaliteiten. Via 'Bestanden' worden onder andere bestanden ter inzage van externe zorgverleners toegevoegd aan het dossier. Meer gegevens...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.