Selecteer een pagina

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie in het Alexander Monro Ziekenhuis 

In het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) zijn wij gespecialiseerd in borstchirurgie. Hieronder valt ook de reconstructie door de plastisch chirurg. Bij Plastische chirurgie gaat het om verbetering van vorm en functie van het lichaam. Een groot gedeelte van de plastische chirurgie bestaat uit reconstructieve chirurgie. De oncologisch chirurgen werken continu nauw samen met de plastisch chirurgen. In de meeste gevallen wordt in ons ziekenhuis oncoplastisch geopereerd. Dit houdt in dat de operatie wordt uitgevoerd door een oncologisch chirurg en een plastisch chirurg samen, zodat direct met een borstreconstructie gestart kan worden. De reconstructie van de plastisch chirurg heeft als doel om de borst(contour) weer zo goed mogelijk te herstellen.

In het AMZ vindt een directe reconstructie plaats bij 51% van de patiënten met invasieve borstkanker (versus 28,4% gemiddeld in Nederland). In het geval van een DCIS (voorloperstadium borstkanker) vindt in het AMZ een directe reconstructie plaats bij 79,2% van de patiënten (versus 49,6% gemiddeld in Nederland).

In alle gevallen geldt dat het uitgangspunt altijd is om te starten met reconstructie als dat mogelijk en gewenst is. Hierbij wordt al tijdens de eerste operatie gestart met het herstel van de borst(contour).

Dagelijks vindt er multidisciplinair (MDO) overleg plaats over diagnoses en behandelplannen om onze patiënten een snelle en bovenal nauwkeurige diagnose te kunnen geven. Hierbij zijn alle borstzorgdisciplines aanwezig. De plastisch chirurgen nemen volledig deel aan de multidisciplinaire samenwerking voor de zorg van borstkankerpatiënten. De rol van de plastisch chirurg hierin bestaat met name uit het ‘beperken van de gevolgen’ van de chirurgische en radiotherapeutische behandeling voor de borst(en).

  • Er zijn meerdere technieken mogelijk om bij borstsparende operatie de verandering in volume en vorm te beperken.
  • Ook bij een borstamputatie bieden wij reconstructieve opties om het verwijderde borstklierweefsel te vervangen.
  • Daarnaast zijn er aanvullende behandelingen mogelijk om symmetrie en gelijkenis te verkrijgen, zoals ‘liften’ van de andere borst of een tepelreconstructie.

Team plastische chirurgie Alexander Monro Ziekenhuis:

Patrick Ferdinandus, Mirjam Hoefkens, Marjoleine de Lange, Rose Rhemrev

 

Informatie over AFT (Borstreconstructie door middel van lipofilling) in het Alexander Monro Ziekenhuis

Nieuwe methode nu verzekerd
De nieuwe methode “borstreconstructie met lichaamseigen vet” (lipofilling techniek) is inmiddels geïntroduceerd in het pakket van de zorgverzekeringen. Deze procedure is een mooie manier om een blijvend resultaat voor een borstreconstructie te verkrijgen zonder gebruik van prothesen. De plastisch chirurgen in het Alexander Monro ziekenhuis hebben meegewerkt aan het voorafgaand wetenschappelijk landelijk onderzoek en zijn blij met deze nieuwe ontwikkeling.

Belangrijke informatie voordat u een afspraak maakt
Voorafgaand aan een consult bij een van onze plastisch chirurgen willen we u graag informatie geven over deze procedure en wat dit traject inhoudt.
Indien u een reconstructie wenst door middel van lipofilling (inspuiten van lichaamseigen vetcellen) wordt er eerst gekeken of u een geschikte kandidate bent voor deze procedure. Helaas kan deze procedure nog niet worden uitgevoerd bij patiënten die bestraald zijn op hun borst omdat na bestraling een minder goed resultaat wordt verkregen. De zorgverzekering vergoed daarom deze ingreep na bestraling niet vergoed.

Heeft u momenteel een (of meerdere) prothese(s)?
Wanneer u al een reconstructie met prothese(s) heeft, moet(en) deze prothese(s) eerst worden verwijderd en de overtollige huid gecorrigeerd worden. Als deze ingreep achter de rug is, wachten we tenminste 3 maanden voordat de eerste lipofilling plaats vindt.

Wat is lipofilling? En hoe ziet het traject er ongeveer uit?
Lipofilling is een operatie onder narcose waarbij we vet wegzuigen (liposuctie) ergens van uw lichaam en vervolgens inspuiten op de plaats van de nieuw te maken borst.
Er zullen gemiddeld 4-5 operaties nodig zijn om maximaal een kleine C cup te kunnen maken. Tussen iedere operatie zit een periode van 3-4 maanden. In het algemeen duurt het totale traject 1,5 – 2 jaar.

Voor en na iedere operatie zult u gedurende 2 weken tenminste 10 uur per 24 uur een vacuüm cup op uw borstkas moeten dragen. Meestal gebruiken patiënten deze ‘s nachts. Dit is weinig pijnlijk maar kan wel storend zijn. Soms ontstaan er blaren op uw huid. Veel patiënten rapporteren tijdelijk een minder goede nachtrust door deze voor- en nabehandeling. De operatie zelf wordt over het algemeen als weinig belastend ervaren. U zult 1,5-2 uur onder narcose zijn en we zullen op verschillende plekken van uw lichaam vet wegzuigen. Als gevolg van het wegzuigen ontstaan er vaak forse blauwe plekken en kunnen er kleine onregelmatigheden of deukjes achterblijven. Hiervoor is het belangrijk om gedurende 2 – 4 weken na de operatie corrigerende (druk)kleding te dragen over het gebied waar het vet is weggezogen.

Daarnaast moet u rekening houden met een herstelperiode van ongeveer 2 weken waarin u niet kunt werken. In totaal mag u gedurende 6 weken na iedere operatie geen zware lichamelijke inspanning verrichten en/of sport beoefenen zodat de vetcellen de gelegenheid krijgen om aan te slaan. Ook is het belangrijk dat u gedurende het hele traject tot en met een jaar na de laatste operatie met inspuiten van vetcellen stabiel in gewicht blijft.

Afspraak plannen?
Denkt u dat deze procedure voor u van toepassing is maak dan (via een verwijzing) een afspraak bij een van onze plastisch chirurgen. Het is aan te bevelen om eventuele vragen van tevoren op te schrijven en mee te nemen naar deze afspraak. Op die manier kan er een gericht en maximaal informatief gesprek plaatsvinden.

Oncologische operaties (samenwerking met borstchirurg)

Borstsparende operatie
Doel: Optimaliseren van vorm van de borst en het uiteindelijke resultaat
Behandelingen:
– Opschuivingsplastiek binnen de borst
– Oncologische borstverkleining
– Weefselverplaatsing van bovenbuik of flank

Borst verwijderende operatie
Doel: Reconstructie van een volledige borst
Behandelingen:
– Tissue expander gevolgd door prothese
– Tissue expander ter voorbereiding op lichaamseigen reconstructie (bv. DIEP-lap)
– Directe prothese (in beperkte situaties)
– Vetinspuiting/lipofilling (in onderzoeksverband: BREAST trial)
– Reconstructie met de rugspier (latissimus dorsi)

Preventieve operaties (samenwerking met borstchirurg)

Borst verwijderende operatie en reconstructie bij genmutaties met een verhoogde kans op borstkanker.

Aanvullende operaties na oncologie*

Aanvullende operaties voor verbeteren vorm, symmetrie en eindresultaat
Behandelingen:
– Vetinspuiting
– Borstlift voor symmetrie
– Borstverkleining voor symmetrie
– Borstvergroting voor symmetrie
– Tepelreconstructie

* Voor vele behandelingen binnen de Plastische Chirurgie dient voorafgaand een aanvraag voor vergoeding gedaan te worden bij de zorgverzekeraar. Alleen uw zorgverzekeraar bepaalt of u toestemming tot vergoeding krijgt. Het kan dus voorkomen dat (onderdelen van) een operatie voor eigen kosten zijn.

Plastisch chirurgische operaties*

Overige operaties van de borsten
Behandelingen:
– Borstverkleining
– Borstlift
– Borstvergroting
– Kapselverwijdering en vervangen prothese(s)
– Kapselverwijdering en verwijderen prothese(s)
– Vervangen prothese(s)
– Verwijderen prothese(s)
– Gynaecomastie correctie

* Voor vele behandelingen binnen de Plastische Chirurgie dient voorafgaand een aanvraag voor vergoeding gedaan te worden bij de zorgverzekeraar. Alleen uw zorgverzekeraar bepaalt of u toestemming tot vergoeding krijgt. Het kan dus voorkomen dat (onderdelen van) een operatie voor eigen kosten zijn.

Overige behandelingen*

Behandelingen:
– Tepel(hof)tatoeage
– Botoxinjecties borstspier(en)

* Voor vele behandelingen binnen de Plastische Chirurgie dient voorafgaand een aanvraag voor vergoeding gedaan te worden bij de zorgverzekeraar. Alleen uw zorgverzekeraar bepaalt of u toestemming tot vergoeding krijgt. Het kan dus voorkomen dat (onderdelen van) een operatie voor eigen kosten zijn.

Laatste nieuws

Medisch Multidisciplinair Lustrumsymposium

Medisch Multidisciplinair Lustrumsymposium

Medisch multidisciplinair Lustrumsymposium Alexander Monro Ziekenhuis: Highlights borstkanker en 10 jaar gespecialiseerde zorg PROGRAMMA 08:45 Ontvangst, koffie en registratie09:15 Aanvang...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.