Selecteer een pagina

Radiotherapie

Radiotherapie

Na een borstsparende operatie wordt (bijna) altijd bestraling (=radiotherapie) geadviseerd. Na een amputatie van de borst is soms bestraling nodig.

Wat is radiotherapie?
Letterlijk betekent radiotherapie: ‘behandeling met behulp van bestraling’. Het is een van de behandelmethodes om kanker te genezen. De straling vernietigt de kwaadaardige cellen. Gezonde cellen worden ook geraakt door de bestraling, maar zij kunnen zichzelf herstellen in tegenstelling tot de kwaadaardige cellen. De nieuwste bestralingstechnieken beschadigen het gezonde omringende weefsel zo min mogelijk. Bestraling is in principe altijd nodig na een borstsparende operatie. Zo wordt de kans op terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk gemaakt. Het gaat dan vaak om een totale borstbestraling. Oudere patiënten kunnen soms volstaan met een gedeeltelijke borstbestraling. Bestraling is soms ook nodig na een operatie waarbij de borst verwijderd is. Het gaat dan om bestraling van de borstwand en/of de lymfkliergebieden van de borst, eventueel doorlopend boven het sleutelbeen.

De radiotherapeut zal uitgebreid met u bespreken welke behandeling voor u het beste is en welk gebied en hoe vaak er bestraald zal worden.

De bestralingen vinden elke werkdag plaats van maandag t/m vrijdag. De bestralingsbehandeling zelf duurt enkele minuten en is niet pijnlijk. De tijd die u kwijt bent in het ziekenhuis op de bestralingsafdeling is circa 15 minuten per keer. Daarom gaan we voor u op zoek naar een radiotherapiecentrum in de buurt van uw woonplaats.

Laatste nieuws

Hoera! Wij bestaan 10 jaar!

Hoera! Wij bestaan 10 jaar!

Het Alexander Monro Ziekenhuis bestaat 10 jaar! Als landelijk gespecialiseerd ziekenhuis in borstkanker | goedaardige borstaandoeningen | erfelijkheid combineren wij onze unieke visie op...

Een goede klantreis

Een goede klantreis

Een goede klantreis "Alles wat een klant meemaakt in harmonie met elkaar" "Zo goed voor je klanten zorgen, dat ze zich gezien en gehoord voeren vanaf het moment dat ze contact opnemen, totdat ze...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.