Soorten borstkanker

Welke soorten borstkanker zijn er? 

Elk soort borstkanker is uniek omdat het type kanker en de daarbij behorende behandeling bepaald wordt aan de hand van allerlei kenmerken zoals bijvoorbeeld de hormoongevoeligheid. Wij herkennen wel een aantal verschillende soorten borstkanker. Hieronder vindt u een algemene beschrijving daarvan.

 

Als er gesproken wordt over soorten borstkanker hebben we het vaak over de volgende termen:

 • Een carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor. Wanneer er sprake is van borstkanker wordt er gesproken over een mammacarcinoom. Mamma is het Latijnse woord voor borst.
 • Ductaal, betekent dat de kanker is ontstaan in een melkgang.
 • Lobulair, betekent dat de kanker is ontstaan in een klierkwabje.
 • In situ, betekent dat de kanker beperkt is tot de plaats van ontstaan.
 • Invasief, betekent dat de kanker zich verder kan verspreiden.

Uit de bovenstaande termen is een aantal soorten borstkanker te benoemen:

 • Ductaal carcinoma in situ (DCIS)
  Dit is de medische term die u krijgt te horen wanneer u een (mogelijk) voorstadium van borstkanker heeft. Dit komt voor bij 2.5%. Het is een voorstadium van kanker, waarbij de cellen al wel de vorm hebben van kankercellen, maar nog niet het vermogen hebben om in het omliggende weefsel door te groeien en eventueel uit te zaaien.
 • Invasief ductaal carcinoom
  De meest voorkomende soort borstkanker is het invasief ductaal carcinoom (75%). Dit betekent dat de kanker zich kan verspreiden en ontstaan is in een melkgang van de borst. De gezwellen kunnen groot worden en aanvoelen als een harde knobbel.
 • Invasief lobulair carcinoom
  Na invasief ductaal carcinoom komt invasief lobulair carcinoom het meest voor (20%). Deze kanker ontstaat in de klierkwabjes. De tumor is vaak alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst en de tumorcellen worden meestal pas zichtbaar onder een microscoop.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? info@alexandermonro.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Word je bewust. Dat redt levens

Word je bewust. Dat redt levens

Bekijk hier het item in het NOS vanaf 2 minuut, 21 sec. Het​ Alexander Monro Ziekenhuis​ heeft ​een grootschalig onderzoek ​gedaan waarbij vierhonderd vrouwen ondervraagd zijn. Terwijl er veel campagnes rondom het herkennen van borstkanker zijn, wordt borstkanker door...

Innovatie poli van start

Innovatie poli van start

Sinds december 2018 is in het Alexander Monro Ziekenhuis, in samenwerking met het UMC Utrecht, de innovatie poli gestart. Op de innovatie poli krijgen patiënten informatie over wetenschappelijk onderzoek en het nut daarvan. De poli is opgericht omdat het Alexander...