Soorten borstkanker

Soorten borstkanker

Elk soort borstkanker is uniek omdat het type kanker en de daarbij behorende behandeling bepaald wordt aan de hand van allerlei kenmerken zoals bijvoorbeeld de hormoongevoeligheid. Wij herkennen wel een aantal verschillende soorten borstkanker. Hieronder vindt u een algemene beschrijving daarvan.

 

Als er gesproken wordt over soorten borstkanker hebben we het vaak over de volgende termen:

 • Een carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor. Wanneer er sprake is van borstkanker wordt er gesproken over een mammacarcinoom. Mamma is het Latijnse woord voor borst.
 • Ductaal, betekent dat de kanker is ontstaan in een melkgang.
 • Lobulair, betekent dat de kanker is ontstaan in een klierkwabje.
 • In situ, betekent dat de kanker beperkt is tot de plaats van ontstaan.
 • Invasief, betekent dat de kanker zich verder kan verspreiden.

Uit de bovenstaande termen is een aantal soorten borstkanker te benoemen:

 • Ductaal carcinoma in situ (DCIS)
  Dit is de medische term die u krijgt te horen wanneer u een (mogelijk) voorstadium van borstkanker heeft. Dit komt voor bij 2.5%. Het is een voorstadium van kanker, waarbij de cellen al wel de vorm hebben van kankercellen, maar nog niet het vermogen hebben om in het omliggende weefsel door te groeien en eventueel uit te zaaien.
 • Invasief ductaal carcinoom
  De meest voorkomende soort borstkanker is het invasief ductaal carcinoom (75%). Dit betekent dat de kanker zich kan verspreiden en ontstaan is in een melkgang van de borst. De gezwellen kunnen groot worden en aanvoelen als een harde knobbel.
 • Invasief lobulair carcinoom
  Na invasief ductaal carcinoom komt invasief lobulair carcinoom het meest voor (20%). Deze kanker ontstaat in de klierkwabjes. De tumor is vaak alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst en de tumorcellen worden meestal pas zichtbaar onder een microscoop. De prognose van deze vorm van borstkanker is over het algemeen beter dan andere vormen.

Bel ons voor een afspraak 030 225 09 10

Verzekerde zorg voor iedereen

Laatste nieuws

Bilthoven Breast Meeting

Graag nodigen wij oncologisch chirurgen, plastisch chirurgen en arts-assistenten (differentiatie oncologische of plastische chirurgie) uit deel te nemen aan de 2e Bilthoven Breast Meeting op vrijdag 10 november 2017 in het Alexander Monro Ziekenhuis. Dit congres...

‘Anita wordt opgenomen’

Wij kijken terug op een mooie uitzending van 'Anita wordt opgenomen' over ons ziekenhuis. Heeft u de uitzending gemist of wilt u deze nogmaals bekijken? Dat kan hier. Anita Witzier volgt onze patienten en professionals en geeft u een realistische indruk van onze...